Отидете към основна версия

3 466 16

Прибраха се българите, недопуснати във Франция и Германия

  • франция-
  • тестове-
  • българи-
  • граница

Те са били без задължителния за влизане в страните PCR тест

Снимка: БГНЕС/EPA

Българите, които бяха върнати от френската граница, защото нямат ПСР тест, се прибират с автобус в България, предаде БНТ.

Фирмата превозвач твърди, че са получили информацията за новото изискване, след като автобусът вече е отпътувал. Обстановката е много динамична и затова превозвачите съветват да се прави ПРС тест, независимо за къде пътувате, за да сте сигурни, че пътуването ви няма да се провали.

Автобусът тръгва от България към Франция в събота. Само няколко часа по-късно обаче френското външно министерство публикува информацията, че PCR тестът е задължителен за влизане в страната, вече не само при пътуване със самолет, а и с всякакъв друг транспорт.

"Те тръгват в събота сутринта, то се публиква в събота около обяд, тоест вече са напуснали територията на Република България", каза изпълнителният директор на компанията-превозвач Георги Атанасов.

Автобусът е спрян на френската граница. От българското външно министерство се опитват да съдействат да бъдат взети тестове на място.

"За съжаление не беше намерено такова място, което да работи в този час", каза изпълнителният директор на компанията-превозвач Георги Атанасов.

Някои от пътниците придвидливо са си направили ПСР тест, другите се връщат в България с друг автобус на фирмата. След като си направят ПСР тест пътниците, които не успяха да стигнат до Франция, отново ще бъдат транспортирани до дъжавата, но за сметка на фирмата.

Когато пътувате по работа, работодателят е длъжен да ви уведоми за изискванията на съответната държава, повечето поемат и разходите за теста.

Изискванията на повечето държави, въвели ограничения, е ПСР да е направен не по-рано от 72 часа преди пътуването.

Българите, блокирани в Германия, също се прибраха у нас, предаде NOVA. Хората попаднаха в 6-часов капан, след като се оказа, че за да влязат в Германия трябва да имат PCR тест. Изискване, което не е било в сила при тяхното тръгване от София.

Автобусът превозваше общо 30 души, които отиваха да работят във Франция. 17 от тях са успели да преминат границата, защото се оказа, че за всеки случай са си направили тестове.

Останалите 13 се прибраха късно снощи у нас.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини