Отидете към основна версия

2 248 16

ЕС иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ек

Намаляване на защитата срещу леките форми на болестта не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми

Снимка: БГНЕС/ЕРА

От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че са поискали от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу COVID-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите варианти на заразата.

„Има страхове, че някои от тези мутации могат да въздействат в различна степен на капацитета на ваксините да защитават срещу инфекцията, т.е. на имунитета, който създават“, посочват от агенцията.

Но и изтъкват, че „намаляване на защитата срещу леките форми на болестта не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми“.

До момента Европейската агенция по лекарствата е одобрила три ваксини за Европейския съюз. Това са германско-американската на "Пфайзер" и "Байонтех", американската "Модерна" и шведско-британската "АстраЗенека", разработена в партньорство с Оксфордския университет.

В края на януари производителите на първите два препарата обявиха, че те са ефикасни срещу британския и южноафриканския щам, смятани за по-заразни, припомня Франс прес.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини