11 Февруари, 2021 07:33 2 207 16

ЕС иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ек

Намаляване на защитата срещу леките форми на болестта не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми

ЕС иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че са поискали от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу COVID-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите варианти на заразата.

„Има страхове, че някои от тези мутации могат да въздействат в различна степен на капацитета на ваксините да защитават срещу инфекцията, т.е. на имунитета, който създават“, посочват от агенцията.

Но и изтъкват, че „намаляване на защитата срещу леките форми на болестта не означава задължително намаляване на защитата срещу тежките форми“.

До момента Европейската агенция по лекарствата е одобрила три ваксини за Европейския съюз. Това са германско-американската на "Пфайзер" и "Байонтех", американската "Модерна" и шведско-британската "АстраЗенека", разработена в партньорство с Оксфордския университет.

В края на януари производителите на първите два препарата обявиха, че те са ефикасни срещу британския и южноафриканския щам, смятани за по-заразни, припомня Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    12 2 Отговор
    Излиза, че брюкселските лентяи се доверяват на това което производителя им каже , кой търговец не си хвали стоката.

    Коментиран от #4

  • 2 СЕКТА

    8 1 Отговор
    СЕКТАНСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ РЕШАВА КОЕ РНК ПРИ ОБОЖДАНЕ С НЕГО Е БЕЗОПАСНО,И ОЩЕ ДА НАРИЧАТЕ РНК ВАКСИНА СТЕ ТЕРОРИСТИ И ПРЕСТЪПНИЦИ!
  • 3 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    Тия мошеници извадиха вече четири мутации на короната.Докато ваксинират хората ще станат 40 .Всяка година за сезонния грип се вади нова ваксина с новите щамове,а старата се хвърля.Ама за Короната не важи.Измамници.
  • 4 Тиквата

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    И те разбират от ваксини колкото мене.
  • 5 324

    6 1 Отговор
    Всички "защитават" идеално от всички щамове! Как ще кажат това след като самата ваксина не се е доказала с ковид 19, но в името на печалбата няма да има признание че от нищо не пазят.

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "324":

    А защо за сезонния грип всяка година се правят нови ваксини с включени новите щамове?

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Хахахахахах , тия палячивци ша ма спукат.
    И аз искам да знам числата от тотото за догодина януари.
  • 9 Нещастници

    5 0 Отговор
    Всъщност нишо не значи.... Рано или късно ще кацнете на Спутник 5 или ше я копирате
  • 10 ЕС com

    3 0 Отговор
    Най-големите подмазвачи и мошениси! За народен съд !
  • 11 Фаро

    1 0 Отговор
    Ние искаме да знаем,какво да правим с мутациите при хората заради ваксините
  • 12 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Ами за да се направи такава оценка, доколкото разбирам требе да се намерят около 40хил тестера/опитни зайчета/, като на 1/4 се постави плацебо и т.н.Това означава, че ваксинирането би требвало да спре и да се чака приключване на третата фаза. Само, че докато чакаме резултата за щама от ЮАР е твърде вероятно да се появи Австралийски, Занзибарски, Антарктически и т.н.щам. Казано накратко: Ваксини реално нема, а Мангъра отново се оказва прав.
  • 13 мнение

    1 0 Отговор
    Вурусът принадлежи към сем.CORONAVIRIDAE.Вирусите от това семейство са 15 на брой.Това са RN/РНК/-ви вируси.Делят се на 3 групи:1/причиняват заболяване само при животни 2/боледуват животни и хора 3/боледуват само хора.Ваксина няма.Руските учени използват ваксина ,която е против SARS-CоV.Важно е да се запомни че това е СЕМЕЙТВО CORONAVIRIDAE,а не един вирус .От там и объркването на разни недоучили лекари, които нямат понятие от микробиология и вирусология.Като лекар завършил медицина във ВМИ "Александровска болница" и придобил две специалности-микробиология и вирусология не мога да премълча грешките на неопитни и непознаващи материята лекари, научни сътрудници от БАН.
  • 14 324

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Ами тъй де за сезонните щамове нови ваксини, които обаче не са масово употребявани, когато го имаше колко % бяха ваксинираните и пак имаше призиви за ваксиниране по т~зиите? А сега на недоказана та се казва, че е за всички видове. А бе, всеки ден по една ваксина за всеки, който иска.
  • 15 пророк Исай

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ЕС иска да знае кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса .....................тези които са угодни на Св.Ик.Ф.
  • 16 факт

    0 0 Отговор
    МЕНТЕТА СА ВСИЧКИ!