Отидете към основна версия

1 285 13

Шефът на агенцията по лекарствата: България е заделила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини

  • агенция по лекарствата-
  • богдан кирилов-
  • ваксини-
  • ваксинация

През октомври желаещите бяха около 30-35%, сега се увеличават, но още много хора се колебаят, отбеляза Богдан Кирилов

Снимка: БГНЕС

България е предвидила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини, заяви в сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Вече наблюдаваме регулярност с доставките и разпределението на ваксини. Виждаме, че всяка седмица има доставки. Навлизаме в един нов етап. Над 240 000 дози очакваме до края на месеца, а за месец март очакваме над 500 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Това променя актуалната ситуация. Ще има възможност за ваксиниране на по-голям брой хора и ще наблюдаваме ускорение на процеса по ваксинация. 450 000 дози бяха поръчани допълнително от втората разрешена за употреба ваксина. Очаква се и 7-мият договор на ЕК да бъде финализиран съвсем скоро. Общото количество, което България може да закупи по тези 7 договора, надвишава 18 млн. дози. Една от ваксините се очаква да е с еднодозов прием, което ще даде възможност да се ваксинират повече хора. Ще има за над 10 млн. души – ще има за цялото население“, посочи той.

„През октомври желаещите бяха около 30-35%, сега се увеличават, но още много хора се колебаят. Тук е ролята на здравните институции и медиите – да се създаде една обективна информационна кампания. Цената на ваксините е конфиденциална по договорите на ЕК, но България е предвидила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини. Има възможност и за даряване, и за препродаване на ваксини при съгласие на производителя“, добави Кирилов.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини