Кората от портокала е незаменима в ежедневието, медицината и козметиката. В този случай, могат да се приложат десетки методи за нейното използване: могат да се приготвят луксозни десерти, пикантни месни ястия, лечебни маски и ексфолиант, пише actualno.com. Сред останалите ѝ предназначения са:
1. Подходяща за отслабване
Кората от бял портокал има приятен вкус. Тя е лишена от натрапчивата горчивина, така че може да се използва за отслабване. Съдържа пектин, който намалява апетита, подобрява храносмилателните процеси, регулира метаболизма и функциите на стомашно-чревния тракт.
2. Бори се с лошия холестерол
Кората съдържа голямо количество хранителни вещества, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвта и понижават нивата на холестерола. Употребата ѝ прочиства кръвоносните съдове, намалява риска от атеросклероза, диабет тип 2, инсулт, инфаркт и подобрява цялото състояние на организма.
3. Помага за преодоляване на настинки
Използването на портокалова кора подобрява имунитета и настроението. Благодарение на антиоксидантите можете лесно да преживеете студения период, когато хората нямат достатъчно слънчева светлина и микроелементи. Ако не сте успели да избегнете настинката, симптомите на грип и остри респираторни инфекции се смекчават с помощта на цитрусите.
4. Влияе на дишането
Етеричните масла улесняват дишането при астма и други белодробни проблеми. Те перфектно почистват белите дробове, имат успокояващ ефект, поддържат дихателната система в добра форма и се борят с последиците от настинките.
5. Има благоприятен ефект върху състоянието на устната кухина
Портокаловата кора действа благотворно въздействие върху зъбния емайл не по-лошо от скъпата избелваща паста. Ефектът се постига, ако ежедневно разтривате зъбите си с нея. Този начин за поддръжка на устната кухина е дал отличен резултат за наличие на приятна миризма в устата. Витамините А и С укрепват зъбите и венците, предотвратяват развитието на инфекции и възпаления.
Вероятно вече ще се замисляте преди да посегнете да изхвърлите кората от портокала, който сте изяли или сте направили на сок. Няма да сбъркате, ако я настържете и я прибавите в домашно приготвена маска за лице например. Не забравяйте, обаче, че преди да я използвате за каквото и да било, трябва да я почистите старателно със сапун и студена вода. Така ще премахнете веществата, с които се обработват цитрусовите плодове, за да могат да издържат толкова дълго на пренасяне и съхранение в складовете на магазините.