Отидете към основна версия

11 299 26

Проблемите между ЕС и AstraZeneca продължават. Препаратът на Johnson & Johnson може да даде лъч светлина.

  • астразенека-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • пандемия-
  • ес-
  • европа-
  • доставки

Още утре се очаква Европейската агенция за лекарствата да даде зелена светлина за ваксината на Johnson & Johnson

Снимка: Shutterstock

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен реагира остро на критиките за бавния ход на ваксинирането. "Не сме съгласни да продължаваме да бъдем изкупителна жертва," заяви тя. Фон дер Лайен смята, че вина носи най-вече шведско-британската фирма AstraZeneca, която между декември и март е доставила на ЕС едва 10% от поръчаните ваксини.

ЕС ограничи свободната търговия в разрез със собствените си принципи

Тъкмо поради това ЕС въведе така наречения "експортен механизъм", с който на практика фирмите от страните членки се задължават да съгласуват с ЕС износа на ваксини за трети държави. Така миналата седмица Италия за пръв път спря износа на ваксина AstraZeneca за Австралия. Тези административни ограничения се натъкват на остра критика, включително и вътре в самата Еврокомисия, защото Европейският съюз открай време развява знамето на свободната търговия, а сега изведнъж сам я ограничава. Освен това може да се очакват и неприятни насрещни мерки от засегнатите държави.

Междувременно президентът на ЕС Шарл Мишел огласи подозрението, че Великобритания е въвела абсолютна забрана за износ на ваксини, произведени на нейна територия. Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб обаче писмено е уверил Мишел, че тези твърдения са изцяло неверни, съобщава БиБиСи. Еврокомисията, която е доволна от производственото темпо при ваксината на Biontech/Pfizer, се опитва да разбере на какво се дължи голямото изоставане в другите доставки - тези на AstraZeneca. Мнозина в Брюксел смятат, че в дъното на всичко са големите количества, които шведско-британската фирма изнесе за Великобритания.

Очаква се ваксината на Johnson & Johnson да бъде одобрена утре

В трескавото търсене на алтернативи Евросъюзът е на път да лицензира и още една ваксина - тази на американския фармацевтичен гигант Johnson & Johnson. Още утре (11 март) се очаква Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ) да сертифицира тази ваксина за европейския пазар. В същото време европейците си остават скептично настроени към руската ваксина Спутник V. Шефката на Надзорния съвет на ЕАЛ Криста Виртхумер-Хохе настойчиво призова държавите-членки на ЕС, да не издават собствени спешни разрешение за руската ваксина. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обещава, че европейските граждани от април могат да разчитат на по 100 милиона дози ваксина всеки месец, а до края на юни – общо на 300 милиона дози. Досега за цялата година ЕС е поръчал "на зелено" 2,6 милиарда дози от различните ваксини - много повече, отколкото са необходими за 450-милионното население. Според плановете, дозите, които се окажат накрая излишни, ще бъдат раздадени на по-бедни държави, които са разположени в близост до ЕС, както и на африкански страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.

Свързани новини