Отидете към основна версия

37 120 262

Ричард Алибегов пред ФАКТИ: Надявам се, че локдаунът ще е за България, не само за София

  • ричард алибегов-
  • ресторанти-
  • коронавирус-
  • локдаун-
  • противоепидемични мерки

Браншовите организации заявиха готовност за протест, ако не бъде наложен тотален двуседмичен локдаун в цялата държава

Ричард Алибегов; Снимка: БГНЕС/Архив

„Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията виждаме само две посоки пред нас, за да запазим и малкото, което остана, не само от нашия бранш, а и изобщо от малкия и среден бизнес в България. Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения няма да доведе до нужните резултати. Всъщност, за пореден път никой не посочва какви са целите и при какви нива на разпространение на заразата, бизнесът ще заработи отново“.

Това казаха по-рано днес от браншовите организации СЗБ и БАЗ в своя обща позиция относно предвидения локдаун за територията на София и настояха за тотален локдаун в цялата държава.

„Настояваме за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. Двуседмична! Нека всички заедно понесем отговорност за справянето с проблема и за неговото бързо решаване“, пишат те.

„Отговорните лица - министърът на здравеопазването и всички членове на НОЩ, многократно доказаха, че са негодни да взимат качествени решения и да вдъхват доверие и кураж в обществото и бизнеса! И не, не управлявате най-добре в Европа пандемията!“, категорични са двете браншови организации.

СЗБ и БАЗ казват още, че „ако отново само три сектора бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, за да постигнем неясни резултати“, те ще бъдат принудени да организират масов протест, в който ще поискат оставките НОЩ.

За да говорим за планирания локдаун за София и позицията на ресторантьорите, от ФАКТИ се свързахме със съпредседателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Надявам се, че локдаунът ще е за България, няма да е само за София“, каза Алибегов. „Не виждам абсолютно никакъв смисъл от локдаун само за София“, каза още той. Причината за това обаче не е от здравословен характер, уточни Алибегов. „От здравна гледна точка този локдаун няма абсолютно никакъв смисъл. Хората си пътуваме напред-назад. И преди сме го казвали – ако ще се затваря нещо, нека се затвори всичко за 14 дни“, категоричен беше той.

„Като казвам всичко, имам предвид всичко извън хранителните магазини и аптеките. Но мебелни магазини, магазини за играчки, огромни магазини за спортни стоки, хотели с ресторанти – всичко това трябва да се затвори. Трябва да работят единствено магазините със стоки от първа необходимост, а всичко друго да се затвори за 14 и вече да приключваме с това нещо – да отворим на 2 април и да не затваряме повече“, каза още той.

„Ако отново ще борим пандемията само с фитнеси и ресторанти, нека здравните власти да си спестят този популизъм поне този път. На всички ни е ясно, че това не води до абсолютно никакъв ефект“, допълни Алибегов.

„Ние отворихме на 1 март. Още на 1 март се започна с изяви на разни лекари по телевизиите. По-странното е, че преди няколко дни казаха, че ситуацията е овладяна, че вече сме много по-подготвени, отколкото бяхме през зимата. Малко преди да ни затворят на 27 ноември, за 20 ноември броят на новозаразените беше по-малък от броя на новозаразените вчера“, коментира той. Броят на новозаразените от Covid-19, обявен на 20 ноември 2020 година за изминалото денонощие е 3899. Обявената вчера информация е за 4637 нови случая.

„С нищо не сме по-подготвени от зимата. Отново се стига до затваряне. Някой ден някой ще трябва да обясни къде отиват тези милиарди за здравната система, защото реално единственият ход, който лекарите всеки път измислят е да затворят ресторантите и фитнесите. Ние сме единствената страна в Европа, която ще бори пандемия с ресторанти и фитнеси“, допълни Алибегов.

Той беше категоричен, че ресторантьорският бранш не е успял да се съвземе икономически в рамките на краткотрайното отваряне. „Самото отварянето още не се е случило навсякъде. Само за едно отваряне са нужди 20-30-40 хиляди лева. Тези пари са поредните потънали пари“, каза той и уточни, че „все по-малка и по-малка“ част от бранша би могла някога да се възстанови.

„Тъй като вероятно този локдаун отново няма да е само за 14 дни, защото до момента няма нито един спазен срок от страна на Министерството на здравеопазването и НОЩ, най-вероятно това ще е доста фатално затваряне за абсолютно всички. Ако не се случи цялостен локдаун в страната, това отново е едно популистко решение на здравните власти и здравния министър, което очевидно няма общо със здравната система и здравните ефекти“, допълни той.

„Ситуацията е тежка, както през ноември. Само че четири месеца по-късно и след доста милиони, потънали в здравната система, ситуацията е абсолютно същата и ние отново сме пред затваряне. Сега хората очакват да се случи тотално затваряне на всичко, за да се преборим с абсолютно всичко. Ние също виждаме този вариант като единствен, а след това отваряне“, категоричен беше Алибегов.

„За нас всичко, свързано със затваряне е наистина пагубно. Ние сме единственият бранш, който през цялата последна една година беше затворен през повечето време, а през другото време беше с тежки рестрикции. Единственият такъв бранш сме ние. За нас и пет дни да ни затворят, това ще са много фатални пет дни за много от колегите“, каза още той.

В края на разговора Ричард Алибегов повтори съмненията си, че затварянето ще продължи 14 дни. „Няма нито едно спазено обещание за срокове. При първото затваряне казаха, че ни затварят за 14 дни, ние стояхме затворени месец и половина. След това през ноември ни затвориха за 14 дни, а бяхме затворени до 1 март и още на 2 март започна да се говори, че заразата ще дойде от заведенията“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 132 гласа.

Свързани новини