Отидете към основна версия

2 651 21

Търговците на дребно за отварянето и затварянето за часове: „Спрете да ни разигравате!“

  • българска ритейл асоциация-
  • мерки-
  • отворено писмо-
  • магазини-
  • затваряне-
  • локдаун-
  • търговци

От Българската ритейл асоциация предлагат вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт: максимум 1 човек на 8 кв.м.

Снимка: БГНЕС/Архив

„Решения и заповеди се издават и отменят в рамките на часове. Отваряте ни и ни затваряте вече в един и същи ден. Спрете да ни разигравате!“.

Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА) по повод издаденото вчера указание на Министъра на икономиката за отварянето на нехранителните магазини и отмяната на същото това указание часове по-късно от министър-председателя Бойко Борисов. По-рано днес те изпратиха поредно отворено писмо към премиера Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Три дни след затварянето си, вчера по обед нехранителните магазини отвориха на ограничена търговска площ до 300 кв. м съгласно „указанието“ на Министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Търговските обекти с вход откъм улица или паркинг имаха зелена светлина да преорганизират дейността си. Няколко часа по-късно обаче премиерът Бойко Борисов отмени указанието на министъра на икономиката и разпореди на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м да затворят. Един от мотивите му беше „равнопоставеност на браншовете“.

„Първо трябваше да организираме дейността си според указанията на Министъра на икономиката. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме търговските си площи. Следобед трябваше да обясним на клиенти, доставчици и партньори, че затваряме. И да върнем хората по домовете им“, казват от БРА.

БРА излиза и с ново предложение относно дейността си в опит да спасят своя бизнес. Вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт – максимум 1 човек, включително клиенти и персонал, на 8 кв.м. Това ще ограничи струпването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са така драстично засегнати, както в момента, в хазната ще има повече постъпления по ДДС и по-малко потребност от държавна подкрепа, казват от БРА.

От БРА посочват, че с новото предложение в един магазин от 30 кв.м. ще има само по трима човека, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 човека. Правилото трябва да важи за всички, категорични са от БРА – за малки, големи, хранителни или нехранителни магазини, в или извън търговски център. БРА апелира за отваряне на всички магазини при еднакво ограничение за всеки ритейлър.

В отвореното си писмо БРА пояснява, че новата мярка ще позволи на търговците да работят при този режим дори 3 месеца, вместо да отварят и затварят в рамките на броени часове в един и същи ден.

Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки, припомнят от асоциацията. Търговците на дребно не са престанали да внасят данъци и осигуровки във хазната въпреки промените в решенията, указанията и заповедите на правителството, които се сменят вече в рамките на броени часове, казват още от БРА.

Публикуваме и цялото писмо на Българската ритейл асоциация без редакции:

"По повод издаденото вчера, 25.03.2021г. указание на Министъра на икономиката за отварянето на нехранителните магазини на до 300 кв. м търговска площ и отмяната на същото това указание часове по-късно от Министър-председателя, съобщаваме, че всички наши членове реагираха изключително остро! Решения и заповеди се издават и отменят в рамките на часове; магазини се отварят и затварят вече в един и същи ден!

Първо трябваше да организираме дейността си според указанията на Министъра на икономиката. Върнахме хората на работните им места. Координирахме процеса с Инспекция по труда. Преговаряхме с наемодатели, организирахме търговските си площи. Следобед трябваше да обясним на клиенти, доставчици и партньори, че затваряме. И да върнем хората по домовете им.

В пореден отчаян опит да спасим бизнеса си или поне това, което е останало от него, ние, членовете на БРА излизаме с ново предложение. Всички магазини да отворят отново, като вместо досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., да се въведе нов стандарт – максимум 1 човек/вкл. клиенти и персонал/ на 8 кв.м. Това ще ограничи струпването на хора в магазините, търговците няма да спрат да работят и оборотите им няма да са така драстично засегнати, както в момента, в хазната ще има повече постъпления по ДДС и по-малко потребност от държавна подкрепа. Това би гарантирало и равнопоставеност вътре в браншовете, защото правилото за ограничение от 300 кв .м може да се нарече дори дискриминативно спрямо представители от един и същи бранш, но различаващи се по площи.

При затваряне на моловете и търговските центрове, клиентите се концентрираха в другите по-малки магазини. Досегашното правило за 1 човек на 3 кв.м., особено в по-малките магазини, не позволява да се спазва добра дистанция. С новото предложение на БРА в един магазин от 30 кв.м. ще има само по трима човека, а в един магазин от 1500 кв.м. – до 187 човека. Правилото трябва да важи за всички – малки, големи, хранителни или нехранителни магазини, в или извън търговски център, ето защо, апелираме за отваряне на всички магазини при еднакво ограничение за всеки ритейлър. Тази нова мярка ще ни позволи да работим при този режим дори 3 месеца още, вместо да отваряме и затваряме в рамките на броени часове в един и същи ден. Напомняме, че сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата във вид на данъци и осигуровки, като не сме престанали да внасяме данъци и осигуровки в хазната и до днес. Силно се надяваме предложената от нас корекция на мерките, да бъде взета под внимание".

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини