Отидете към основна версия

2 585 29

Акад. Петрунов: Пандемията ще се задържи поне до края на 2022 година

  • акад. богдан петрунов-
  • богдан петрунов-
  • ваксини-
  • ваксиниране-
  • пандемия

Необяснимо е да ни страх повече от ваксината, а не от заболяването

Кадър: БНТ

Проблемът с ваксинирането срещу коронавирус идва от малкото дози ваксини, с които разполагаме. Фирмите поеха отговорност, която не могат да поемат. Това заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов

"АстраЗенека" не отстъпва по ефективност на РНК ваксините. Случите на тромбози са много по-малко от случаите в света без ваксинация. Ваксината на "АстраЗенека" не е причината за тромбоемболизъм", каза още той.

"Сигурен съм, че до края на годината ще имаме голям процент имунизирано население. Все още 30-40% от българите не желаят да се ваксинират. Антиваксърската нагласа я има сред хората", допълни имунологът.

"Необяснимо е да ни страх повече от ваксината, а не от заболяването. Ваксината ни предпазва и изгражда имунитет - без имунизация няма справяне с пандемията", предупреди акад. Петрунов.

"Ваксината предпазва от тежкото боледуване и хоспитализациите, но не и от разпространението на вируса. Имунизацията води до по-голям имунитет - в пъти по-силен от този, след прекаран вирус", разкри акад. Богдан Петрунов.

"Ваксината на "Янсен" (Джонсън и Джонсън) е с ефективност около 76%, каза още той и допълни: Три нови ваксини предстоят да бъдат одобрени. Не по-рано от края на 2022 г. ще сложим край на пандемията", прогнозира имунологът.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.

Свързани новини