Отидете към основна версия

3 742 27

Големите магазини искат да бъдат отворени - в името на здравето

  • магазини-
  • коронавирус-
  • мерки

Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?

Снимка: БГНЕС

Големите магазини за нехранителни стоки да бъдат отворени при евентуалното удължаване на епидемичните мерки. За това призовава Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Според сдружението към момента мерките, които включват и търговските обекти с над 300 кв.м. търговска площ, водят само до пренасочване на целия клиентски поток и стотици хиляди българи се струпват просто в по-малки като брой и площ магазини, където не може да се осигури дистанция. Това има точно обратен от търсения ефект и води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на Ковид-19.

"Възстановяването на дейността на големите магазини ще има положителен здравен ефект, тъй като в тях е възможно да бъде осигурена необходимата дистанция между пазаруващите и пропускателен режим с цел избягване на струпване на много клиенти, каквото вече са наблюдава в по-малките обекти", заявяват от СМТ и уверяват, че водещите търговци вече са показали, че имат и капацитета, и мотивацията да спазват стриктно предписанията на здравните власти.

"Доказателство за това е фактът, че функционирането им не само не доведе до ръст на заболеваемостта, но и допринесе за добър контрол на разпространението на вируса."

От СМТ задават и следните въпроси:

На базата на каква информация и какъв анализ беше приета мярка, която предполага, че големите магазини са по-рискови за разпространението на коронавируса спрямо по-малките?

На базата на каква информация и какъв анализ беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м. може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м. трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса?

Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?

Как може да се обясни фактът, че в периода от средата на ноември до средата на януари, когато големите нехранителни магазини работеха без прекъсване, среднодневният брой на новозаразените с коронавирус в България спадна почти 10 пъти?

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.

Свързани новини