Отидете към основна версия

2 938 37

Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca

  • германия-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Рискът от нови смъртни случаи е прекалено висок, се казва в тяхно съвместно писмо до здравните министри на провинцията и на федерацията, цитирано от агенция ДПА

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във федералната провинция Берлин спират да ваксинират жени под 60 години с AstraZeneca. Мярката идва, след като в Германия бяха регистрирани общо 31 случая на мозъчни тромбози. Девет души са починали.

Институтът "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността и контрола над ваксините в Германия обяви, че са регистрирани общо 31 случая на венозни мозъчни тромбози след ваксинация с британско-шведската ваксина. Девет ваксинирани са починали.

Седем жени под 60-годишна възраст

С изключение на два случая, всички останали инциденти са били свързани с жени на възраст между 20 и 63 години. Двамата мъже са били съответно на 36 и на 57 години.

Германската федерална провинция Берлин и двете големи клиники „Шарите“ и „Вивантес“ преустановиха ваксинирането на жени под 60 години с препарата на AstraZeneca. Говорителката на „Шарите“ Мануела Цингл заяви днес: „От гледна точка на клиниката, тази стъпка е необходима, тъй като междувременно станаха известни нови мозъчни тромбози на ваксинирани жени в Германия“.

В най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия ръководителите на пет от общо шестте университетски клиники също се изказаха за временно спиране на ваксинациите сред по-младите жени.

"Рискът е прекалено висок"

Рискът от нови смъртни случаи е прекалено висок, се казва в тяхно съвместно писмо до здравните министри на провинцията и на федерацията, цитирано от агенция ДПА.

От „Шарите“ подчертават все пак, че мярката е само предпазна. Сред тамошния персонал, ваксиниран с AstraZeneca, не е имало никакви усложнения. Досега там са използвани общо 16 000 дози, голяма част от които - именно от британската ваксина.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.

Свързани новини