Last news in Fakti

30 Март, 2021 20:00 2 923 37

Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca

  • германия-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Рискът от нови смъртни случаи е прекалено висок, се казва в тяхно съвместно писмо до здравните министри на провинцията и на федерацията, цитирано от агенция ДПА

Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във федералната провинция Берлин спират да ваксинират жени под 60 години с AstraZeneca. Мярката идва, след като в Германия бяха регистрирани общо 31 случая на мозъчни тромбози. Девет души са починали.

Институтът "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността и контрола над ваксините в Германия обяви, че са регистрирани общо 31 случая на венозни мозъчни тромбози след ваксинация с британско-шведската ваксина. Девет ваксинирани са починали.

Седем жени под 60-годишна възраст

С изключение на два случая, всички останали инциденти са били свързани с жени на възраст между 20 и 63 години. Двамата мъже са били съответно на 36 и на 57 години.

Германската федерална провинция Берлин и двете големи клиники „Шарите“ и „Вивантес“ преустановиха ваксинирането на жени под 60 години с препарата на AstraZeneca. Говорителката на „Шарите“ Мануела Цингл заяви днес: „От гледна точка на клиниката, тази стъпка е необходима, тъй като междувременно станаха известни нови мозъчни тромбози на ваксинирани жени в Германия“.

В най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия ръководителите на пет от общо шестте университетски клиники също се изказаха за временно спиране на ваксинациите сред по-младите жени.

"Рискът е прекалено висок"

Рискът от нови смъртни случаи е прекалено висок, се казва в тяхно съвместно писмо до здравните министри на провинцията и на федерацията, цитирано от агенция ДПА.

От „Шарите“ подчертават все пак, че мярката е само предпазна. Сред тамошния персонал, ваксиниран с AstraZeneca, не е имало никакви усложнения. Досега там са използвани общо 16 000 дози, голяма част от които - именно от британската ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азззззззззз

    34 2 Отговор
    А пък по-старите от 60 да мрат,така ли?

    Коментиран от #3

  • 2 нашия

    35 1 Отговор
    какво значение има ,че спират с Астра-та те и останалите са такива ,но нали дрябва да приведат изпълнение плана си....тия са лоши и не става ..ама другите са супер ..и шарана лапа кукичката
  • 3 нашия

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Азззззззззз":

    чети и се старай да разбираш това което четеш....само съвет..

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    22 1 Отговор
    Какво е това нарушение на демокрацията от ЕС ??? Как така спирате? Ама къде отиде демокрацията ви, къде отиде либерално-атлантически ценности? Къде е свободна Европа? Къде са НПО-тата на Сорос, за да и обяснят как става.

    Коментиран от #12

  • 5 Обясни

    15 0 Отговор

    До коментар #3 от "нашия":

    И аз го разбирам, че над 60г продължават да ги ваксинират, обясни като си разбрал!

    Коментиран от #8

  • 6 ман

    26 1 Отговор
    ДЕМЕК НАД 60 ДА СИ УМИРАТ СПОКОЙНО.

    Коментиран от #11

  • 7 Рът

    17 1 Отговор
    Дреме ми за двукраките дето се ваксинират всеки си носи кръста и ако се опитваш да му показваш накъде да върви то пак в блатото ще се набута и ще те напсува за благодарност,че си се държал човешки.Те за толкова години една работеща грипна ваксина не успяха да направят какво очакваме за ковид,което хем го има хем го няма ама давайте да пишем едно към гьотере,че едни пари трябва да прибираме

    Коментиран от #30

  • 8 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Обясни":

    точно така е ...а виж кво е написал ...Азззззззз
  • 9 Много съм изморен

    1 4 Отговор
    Много ми се спи и съм изморен. Намазах се с мехлем волтарен. Старост не радост.

    Коментиран от #10

  • 10 Пурко

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Много съм изморен":

    Старост - нерадост. Е правилно
  • 11 нашия

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ман":

    БЕРЛИН СПИРА ДА ВАКСИНИРА жениПОД-ПОД-ПОД 60.....странна логика имаш..???!!!
  • 12 Антигерб

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Така е, ще изморят хората обаче на Астрата е "демократична" ваксина и ще я карат до последно - на жени над 60 години, на мъже и на всякъде където може да я претикат обаче в никакъв случай няма да ползват "недемократични" руски или китайски ваксини.

    Девет ваксинирани са починали - щом става въпрос за пари колко са 9 човека - нищо работа за да се лишат от печалбите си - в "демократичния" запад човешкия живот е по-маловажен от печалбите на корпорациите.

    Коментиран от #17

  • 13 Австрия

    8 1 Отговор
    внася през април 1 000 000 дози от вражеския СПУТНИК. Нашата тиква пак чака разрешение от брюкселското политбюро да си обърше......

    Коментиран от #15

  • 14 тарикату

    13 0 Отговор
    Яко ще се мре, ама от ваксини, хахаха
  • 15 Антигерб

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Австрия":

    Той на нашата Тиква му е по-важно одобрението на господарите от Брюксел или Вашингтон отколкото здравето и живота на българите - как го виждаш Тиквун да се опълчи на господарите си като унгареца, чеха или пък австриеца.
  • 16 Тити Намазов

    4 1 Отговор
    За пенсионери даже препоръчително с Астрата!!!
  • 17 Петолъчка

    6 9 Отговор

    До коментар #12 от "Антигерб":

    Руският Спутник 5 е Астра Зенека на квадрат - точно същия принцип и не с един вирусен вектор а с цели два. Какво си мислиш, че няма смъртни случаи понеже руската пропаганда нищо не е публикувала ли? Колко сте наивни русофилите или колко ви е акъла?

    Коментиран от #20, #22

  • 18 Антитрол

    3 2 Отговор
    Гледам дежурните тролчета които плюеха против руската ваксина са се изпокрили като мишоци - къде сте бе соросоидни тролчета да ми обясните как руската ваксина не ставала за нищо.

    Къде го оня с коня, казуара, един дето пишеше с големи букви.

    Коментиран от #21

  • 19 Ха-Хо

    4 6 Отговор
    Другари, да обобщим всички всксини са отрова и носят смърт. Само Спутник е спасението. Тя не е ваксина, тя е панацея! Нали другари!

    Коментиран от #23, #26

  • 20 Антигерб

    12 2 Отговор

    До коментар #17 от "Петолъчка":

    Само че руската е с човешки аденовируси а не такива от шимпанзе - та на този принцип са повечето от известните ни ваксини. Достатъчно соросоидчета има в Русия та не могат скри такава информация руснаците.

    Хайде стига с тъпите опорки че видиш ли руснаците само лъжат а на запад казват само истината - това се изтърка.

    Коментиран от #24, #25

  • 21 Анти Антитрол

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "Антитрол":

    Тролчо, не сме се покрили. Четем и не вярваме на ушите си колко промит може да е русофилският мозък.

    Коментиран от #28, #33

  • 22 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Петолъчка":

    Няма смъртни случаи. Даже няма тежки случаи от Спутник. А ви ревете с глас, продължавайки да дъвчите кактус на пук на Русия. Жалко само, че Русия не знае за вашето съществуване.
  • 23 Антитрол

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ха-Хо":

    Е това е разсъждение на соросоидно тролче което няма какво да каже срещу фактите.

    А фактите са че ваксината на Астра Зенека убива, ваксините на Пфайзер и Модерна не стигат и краварите ги пазят за тях си и в същото време не допускат никоя от руските ваксини защото не е само Спутник и никоя от китайските.

    Нали свободен пазар бе тролче или няма такова нещо - че били умрели няколко човека какво ви бърка.
  • 24 Хахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Антигерб":

    Цял свят е ваксиниран с руската, нашата, ваксина от полиомелит. В това число и тукашните русофоби. Ако не е нашата ваксина, щяха да куцат цял живот.
  • 25 Анти Антитрол

    3 8 Отговор

    До коментар #20 от "Антигерб":

    Ако имаше и елементарна обща култура относно имунитет и действие на ваксините, щеше да си наясно, че няма никакво значение какъв вирус се използва. За русофила може и от овчи вирус да разработят.

    Коментиран от #29

  • 26 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ха-Хо":

    Да! Но не само Спутник. Двете други руски ваксини също са много добри. КовиВакКорона особенно.
  • 27 Оня

    3 0 Отговор
    Нищо им нема,да идват тука,има астра на корем...
  • 28 Антитрол

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анти Антитрол":

    Ами като не са ви промити мозъците кажете нещо в защита на продължаващото ваксиниране с Астрата въпреки доказаните случаи. И като не са ви промити мозъците защо не допускат хайде да не е руската а китайската ваксина въпреки недостига на ваксини.

    Защо така бе соросоидчета - нали трябваше бързо да направят масовата ваксинация и да спрат вируса и най вече да умират хора от него - 200 ли умряха днес или това няма значение - важното са интересите на господарите ви.

    Коментиран от #34

  • 29 Антигерб

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анти Антитрол":

    Дали няма значение какъв вирус се ползва - не ставай смешен. Първо вируса който ползват за вектор трябва да може да те заразява но в същото време да е безвреден въпреки че допълнително го обезвреждат.

    Защо ли никой не ползва вируса на ебола за вектор.

    Но въпроса не е там - главния въпрос е защо не допускат някоя от руските ваксини или някоя от китайските. Нали ужким демокрация, свободен пазар, конкуренция.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пловдив

    5 1 Отговор
    На Берлин, му дойде акъла...!
  • 32 гост

    5 1 Отговор
    Ето, мой приятел се ваксна с Астра, здрав и атлетичен младеж, не е боледувал от нищо за последните 10г., той сподели, че му е било много тежко следващите 48 часа и не може да си представи какво преживява някой слаб, болен или стар човек. Инак у нас някой като почине го описват, че няма нищо общо с ваксината, младеж почива с тромбоза, ударил си главата, жена почива и тя, не си била пила хапчетата. Защо няма вече дела срещу Астра и тяхната ваксина убиец? Нали искате честност, минали са тестове, защо няма?

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Ама

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Анти Антитрол":

    Вие с ушите си ли четете бе мамини гербави джендърчета.
  • 34 Хитрата Сврака

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Антитрол":

    Всички ваксини с които се ваксинира масово в момента имат редки случаи на тромбоцитопения, може би Астра повече, но само Спутник 5, видите ли, нямала НИТО ЕДИН оповестен случай! Това е просто абсолютно изключено и ясно показва информационното затъмнение от Кремъл. Даже противогрипните ваксини имат регистрирани случаи. Ами ето ЗАТОВА никой в Европа няма да одобри СПУТНИК 5. Руснаците от много лъжи излъгаха себе си.
  • 35 Неграмотност

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Всъщност, тромбоцитопенията, се предизвиква не при някой "слаб и болен стар човек" а при хора с прекалено реактивна имунна система - например жени под 60 години. Затова в Германия спряха да ваксинират точно такива с Астра, а не "стари болни хора". Явно не умеете да четете, пък камо ли да разбирате :Р
  • 36 Ох тъпооооооо

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Защото случаи на тромбоцитопения има при абсолютно всяка ваксина но се случват веднъж на милион ваксинирани и спасени от зараза. Имаш по голяма вероятност да се пребиеш с колата, ама що не се пробваш да съдиш производителя за "колата която убива"?
  • 37 Звяра

    0 0 Отговор
    Целта е редукция на населението на планетата до "Златният милиард " ! Останалите извън него трябва да се ваксинират !