Отидете към основна версия

9 527 63

Костадин Ангелов: Ще удължим извънредната обстановка в България с месец

  • извънредна обстановка-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • костадин ангелов

Вървим към края на третата COVID вълна, ще има леко разхлабване

Снимка: БГНЕС

Никога позицията не е имала значение за мен. Откакто съм положил Хипократовата клетва за мен е важно да помагам на хората. Мога да го правя и като депутат. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Удовлетворението за един лекар е, когато е помогнал на човек да живее по-добре. „Ние се справяме успешно с третата вълна на COVID-19. Доволен съм. В много страни в света прилагаха българския модел. Заболеваемостта има трайна тенденция към намаляване. Да, болниците са претоварени, но се справяме. Единственото, което ме притеснява е преумората на колегите. Те са рицарите на днешното време и трябва да са горди, че са спасили цялото човечество“, подчерта той.

„Можем да си позволим да разхлабим мерките. Аз съм последователен в действията си. Следим всеки показател на 12 часа. Във всеки един момент ние сме готови с решение“, увери проф. Ангелов.

На въпрос дали ще бъде удължена извънредната обстановка в страната, министър Ангелов отговори положително и изтъкна, че това ще е така, докато има и един болен. „Ще удължим извънредната епидемична обстановка в България с месец“, разясни той. И уточни, че предложението трябва да дойде от държавния здравен инспектор.

Здравният министър успокои, че ще има ваксини срещу COVID-19. „Поръчали сме ваксини за три Българии. Въпросът е, че доставките не бяха спазени“, припомни той.

"В хода на тази ваксинационна кампания аз разбрах, че за съжаление медицината не е в сърцето на всеки и Хипократовата клетва не е изпълнена със съдържание в сърцето на всеки един медик", заяви той и допълни: "Ние сме се водили само от експертизата. Ние бяхме една от малкото страни в ЕС, която каза - ние ще спазваме характеристиката на продукта ("АстраЗенека"), защото вярваме на науката. Но когато не си последователен в говоренето и действията си, хората спират да ти вярват. Така постъпиха в ЕС и явно има причини колегите-регулатори в САЩ да променят заявеното от тях. Ето защо и ние променихме препоръките си - "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание към жени под 60-годишна възраст, особено при такива, които имат риск от тромбоза. В науката няма търговия, няма заговор", подчерта проф. Ангелов.

Той заяви, че има вариант да се препоръча да не се слага втора доза от "АстраЗенека": "Ние ще вземем информирано, не емоционално, политическо или регулаторно решение. Нека хората да бъдат спокойни! Винаги съм повтарял и пак ще го кажа: Нас ни води науката и нищо друго".

"В науката няма търговия и задни мисли. Готов съм да гледам всеки в очите. Няма да бъдем заложници на някаква търговска марка. Не ние трябва да даваме отговори, а производителите на ваксини", посочи здравният министър.

Той успокои, че няма нежелани реакции след втора доза от ваксина срещу COVID-19 у нас. "Ние не се надбягваме. Важно е всички да стигнем до финала и то с минимални жертви. С нашите мерки сме постигнали много по-добри резултати от страните с тежки локдауни", подчерта той.

Костадин Ангелов отново подчерта: "Нека не правим политика и с тази ваксина. Трябва да спазваме законодателството - ако наистина казваме, че вярваме хората и сме искрени пред себе си. Най-важното е да стигнем до финала успешни, с най-малко загуби. В повечето европейски държави има вечерен час, пълен локдаун. Такова нещо никога не е имало при нас. Затова казвам, че с нашите мерки, които сме възприели, сме постигнали много по-добри резултати от тези европейски страни. Това е истината".

Проф. Ангелов бе категоричен, че не е назначил "нито един свой човек" като директор на болница, а ако има обвинения срещу това, то той е готов да го докаже.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 51 гласа.

Свързани новини