9 Април, 2021 20:51 9 503 63

Костадин Ангелов: Ще удължим извънредната обстановка в България с месец

  • извънредна обстановка-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • костадин ангелов

Вървим към края на третата COVID вълна, ще има леко разхлабване

Костадин Ангелов: Ще удължим извънредната обстановка в България с месец - 1
Снимка: БГНЕС

Никога позицията не е имала значение за мен. Откакто съм положил Хипократовата клетва за мен е важно да помагам на хората. Мога да го правя и като депутат. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Удовлетворението за един лекар е, когато е помогнал на човек да живее по-добре. „Ние се справяме успешно с третата вълна на COVID-19. Доволен съм. В много страни в света прилагаха българския модел. Заболеваемостта има трайна тенденция към намаляване. Да, болниците са претоварени, но се справяме. Единственото, което ме притеснява е преумората на колегите. Те са рицарите на днешното време и трябва да са горди, че са спасили цялото човечество“, подчерта той.

„Можем да си позволим да разхлабим мерките. Аз съм последователен в действията си. Следим всеки показател на 12 часа. Във всеки един момент ние сме готови с решение“, увери проф. Ангелов.

На въпрос дали ще бъде удължена извънредната обстановка в страната, министър Ангелов отговори положително и изтъкна, че това ще е така, докато има и един болен. „Ще удължим извънредната епидемична обстановка в България с месец“, разясни той. И уточни, че предложението трябва да дойде от държавния здравен инспектор.

Здравният министър успокои, че ще има ваксини срещу COVID-19. „Поръчали сме ваксини за три Българии. Въпросът е, че доставките не бяха спазени“, припомни той.

"В хода на тази ваксинационна кампания аз разбрах, че за съжаление медицината не е в сърцето на всеки и Хипократовата клетва не е изпълнена със съдържание в сърцето на всеки един медик", заяви той и допълни: "Ние сме се водили само от експертизата. Ние бяхме една от малкото страни в ЕС, която каза - ние ще спазваме характеристиката на продукта ("АстраЗенека"), защото вярваме на науката. Но когато не си последователен в говоренето и действията си, хората спират да ти вярват. Така постъпиха в ЕС и явно има причини колегите-регулатори в САЩ да променят заявеното от тях. Ето защо и ние променихме препоръките си - "АстраЗенека" да се прилага с повишено внимание към жени под 60-годишна възраст, особено при такива, които имат риск от тромбоза. В науката няма търговия, няма заговор", подчерта проф. Ангелов.

Той заяви, че има вариант да се препоръча да не се слага втора доза от "АстраЗенека": "Ние ще вземем информирано, не емоционално, политическо или регулаторно решение. Нека хората да бъдат спокойни! Винаги съм повтарял и пак ще го кажа: Нас ни води науката и нищо друго".

"В науката няма търговия и задни мисли. Готов съм да гледам всеки в очите. Няма да бъдем заложници на някаква търговска марка. Не ние трябва да даваме отговори, а производителите на ваксини", посочи здравният министър.

Той успокои, че няма нежелани реакции след втора доза от ваксина срещу COVID-19 у нас. "Ние не се надбягваме. Важно е всички да стигнем до финала и то с минимални жертви. С нашите мерки сме постигнали много по-добри резултати от страните с тежки локдауни", подчерта той.

Костадин Ангелов отново подчерта: "Нека не правим политика и с тази ваксина. Трябва да спазваме законодателството - ако наистина казваме, че вярваме хората и сме искрени пред себе си. Най-важното е да стигнем до финала успешни, с най-малко загуби. В повечето европейски държави има вечерен час, пълен локдаун. Такова нещо никога не е имало при нас. Затова казвам, че с нашите мерки, които сме възприели, сме постигнали много по-добри резултати от тези европейски страни. Това е истината".

Проф. Ангелов бе категоричен, че не е назначил "нито един свой човек" като директор на болница, а ако има обвинения срещу това, то той е готов да го докаже.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просветен илюминат

    111 6 Отговор
    И как помагаш на хората?
    Спече с изборите и проточват и мерките.
    Някой изненадан има ли?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бл.134 в Зап. парк

    56 5 Отговор
    Не може така ! По не с една година трябва !
    И така кой все калпава ваксина ?
  • 4 BBB

    60 2 Отговор
    Да ... и ...... грозен
  • 5 Да,бе

    86 3 Отговор
    Ей това нещо е жив пример,че за министър стават само хетеросексуалните.От другите,особено махленските нищо става.Като ги продължавате тия мерки какво постигнахте,бе?Дали ще се умира от болест или глад има ли разлика.
  • 6 Бай Иван

    97 4 Отговор
    Значи повече от месец няма да можете да протакате здаването на властта . А като ви идва края вече , изведнъж видиш ли и пандемията вече взе да преминава . Гадове . Нали не мислите че всичко това което направихте , някак ще ви се размине ?

    Коментиран от #17, #54

  • 7 Потъва

    65 1 Отговор
    Гербаджиите ги поглъща мъглата.
  • 8 ха сега де

    61 1 Отговор
    Как ще удължиш извънредната обстановка. Нали ще влизаш в Парламента.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Просветен илюминат

    59 0 Отговор
    Според експерти ваксините не са надежни да предпазват хората за дълго време и като не са явно това показва,че всеки ще си прави и манипулира както му наредят,но човека положил клетва.
    Всичко се изтърка тотално,а хората ще умират повече от глупостта и наивността си да стоят и да чакат пред телевизора какво ще им наредят техните богове положили клетва,както и човека с чекмеджетата.
    И чий живот живеете?
  • 11 хахахахаха

    29 0 Отговор
    А не не не! Даже и първото му име го нЕма в залгавието!! Срамота!
    Без "Пруфьесур" къде?

    Шейм! Шейм! Шейм!
  • 12 Митко

    44 0 Отговор
    Аз ако съм на тоя нежния ще си направя много яка застраховка злополука , ама във всички застрахователни фирми. С милиони ощети фирми и частни лица , все някой ще реагира .
  • 13 пройчо

    31 0 Отговор
    '..Коса и #Й можеш да му набиеш,акъл не! ".......цитат от Началника Му,нищо лично:))
  • 14 Тра-ла-ла

    53 0 Отговор
    Щяло да бъде така, докато има и един болен. Сериозно ли? Този и той се самозабрави! Ще се въздържа да напиша това което мисля защото има цензура!

    Коментиран от #51

  • 15 Просветен илюминат

    29 0 Отговор
    Политиците поболяват народа,а те положилите клетва какво правят?
    "Удовлетворението за един лекар е, когато е помогнал на човек да живее по-добре. „Ние се справяме успешно с третата вълна на COVID-19. Доволен съм.
    Важното е да има пациенти и донори за чекмеджетата.
  • 16 Москва Боклук

    23 0 Отговор
    Към жипката бегом марш
  • 17 няма общо

    26 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Президентът свиква новия Парламент по Конституция. Това се случва, когато ЦИК обяви в Държавен вестник 240-те избрани депутати. Обикновено президентът насрочва датата месец след деня на вота. Най-вероятно датата за заседанието на Народното събрание ще бъде обявена следващата седмица от държавния глава. Остава да изчакаме.
  • 18 Vali

    26 0 Отговор
    Aма те ще те направят на пу..а в парламента !!! Бягай , като Бойко , докато е време...
  • 19 От некадърници

    22 0 Отговор
    Акъл не взимам
  • 20 Вземи си

    23 0 Отговор
    Еднопосочен билет за
    Банкя
  • 21 Гробарите са брутални

    38 0 Отговор
    Просрадин Дяволов днес сутринта обяви, че ще смесва и ваксини. Убийствата на хора въобще не му прави впечатление и даже рекламиранира всички марки отрови. Затова още отсега подсеща, че локдауните ще са постоянно ежедневие.
  • 22 BigBulgarianBoss

    7 25 Отговор
    Правилно господин Ангелов затягайте, те овците от друго не разбират
  • 23 Мазньо

    41 0 Отговор
    Анджела,челните места по смъртност и заболеваемост за успех ли ги броиш?Надявам се да даваш обяснения пред съд!
  • 24 Невероятно

    27 0 Отговор
    Това да лъжеш откровено го усвои като министър или е вродено състояние
  • 25 Ковид

    40 0 Отговор
    Ангелов,откъде имаш милиони да си купиш имот с градина??? Българския народ те пита,"професорче".
  • 26 сПас

    30 2 Отговор
    СМАЧКАН ГЕЙЗЕР .
  • 27 100000

    5 1 Отговор
    Олелелеле
  • 28 Астра Майдел

    14 0 Отговор
    Ами сега...парите.....все пак е най-евтината .....
  • 29 Киру

    27 0 Отговор
    Кво затвга тоя ? Кви мерки бе ? Тия още ли са на влас !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Xxx

    12 0 Отговор
    Аре марш бе измекяр ,аман от страхливи подлоги и продажници.
    И твойто време изтича.
  • 32 Отмъщението на тиквун-саботаж по учебник

    8 7 Отговор
    От 12 април с решение на Борисов отваря всичко без изключение. Сърдит е на народа. Мрази го в дъното на душата си. При нас 3000-4000 заразени на денонощие и над 100 починали се отваря всичко. Заради неадекватните мерки досега починаха от Ковид и с Ковид 14280 Български граждани. От скоро във форумите техните близки се организират да поискат сметка от Борисов и да го линчуват заради НЕ взетите мерки за запазване на живота на населението ! Сега Буда ядосан и обиден отваря всичко да измрат още хиляди. Пика и смъртността ще дойдат със страшна сила при новия парламент. Операцията на тиквун е озаглавена : "Отмъщението на отиващия си"
  • 33 😁😁😁😁

    2 1 Отговор
    Шефчето от белия дом в Банкя каквото каже...р😁😁
  • 34 Отмъщението на тиквун-саботаж по учебник

    7 9 Отговор
    Видяхте ли сега? Наричахте го прocт, еднокнижник, тулуп и неграмотен!!!! Но добре ви подреди ! Отварянето на кръчми , чалготеки, казина и училища ще даде своите последствия от 20 дни до месец! Тогава при новото правителство ако има такова но задължително при новия парламент! И за невярващите в КОВИДА които сега са доволни ще станат ясни последствията. А те ще са не само висока смъртност и заболеваемост а България влиза в червената зона. А това означава на 1- во място провален туристически сезон. Всичко международни ТУР оператори ще анулират записванията за България. Няма да има по курортите никакви чуждестранни туристи. Държавите от ЕС ще наложат карантина за всички идващи от България. Идва икономически колапс и анархия. И без това тиквун изхарчи за няколко месеца валутния резерв. Няма да има с какво да се подпомогнат фирмите и населението при неизбежния нов локдаун за да се спаси живота на хората. И Буда се връща на бял кон. Видяхте ли при мен имаше стабилност ( умираха само по 150-200 на ден а сега по 1000). И отново ще ви е падишах. В момента наистина действа като по учебник.

    Коментиран от #60

  • 35 Отмъщението на тиквун-саботаж по учебник

    9 5 Отговор
    А и да добавя!!! Не само добре ви подрежда сега началника Бойко когато след месец ще берете плодовете , а и нали знаете от другия вече няма да има добавки от петдесетачка за пенсионерите , нито безплатни олио и захар. Дотук бяха,само до изборите. И другия месец тези 200 хиляди пенсионери които гласуваха за него от общо 2 млн.и 230 хиляди ще се облещят и ще кажат : " Падна Борисов и вече няма добавки , олио и захар , искаме си отново него за да ни дава пак". На тях не им пука че за 7 месеца фискалния и валутен резерв от 13 милиарда вече е под 7 милиарда ( под критичния минимум), че септември тиквун изтегли от МВФ 5 милиарда а началото на ноември 526 млн.евро. Те си искат добавките , олиото и захарта. Наистина по учебник ви го вкарва в момента...

    Коментиран от #62

  • 36 ЛЕТ МИ БИЙ

    9 2 Отговор
    СЕГА ЯЙЦАТА....ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ЩЕ СИ ГИ ЧУПИМ... ДИСТАНЦИОННО..😀😀😀😀ПО ВАЙБЪР!
  • 37 СИБИР

    17 1 Отговор
    ГОТОВИ СТЕ ЗА КАТОРГА ПРЕСТЪПНИЦИ ГЕРБАВИ !
  • 38 y54y

    16 0 Отговор
    марш в анадола гербераст крадлив
  • 39 АЛИ БЕГОВ

    11 0 Отговор
    СВИРКАМ НА СИЧКИ ГЕРБЕРИ !
  • 40 ГЕРБ ОТВАРЯ

    5 5 Отговор
    Eкcпeрти в Турция прeдлaгaт пo-cтрoги мeрки зa oвлaдявaнe нa СОVID-19, cрeд кoитo и пълeн лoкдaун прeз цeлия cвeщeн зa мюcюлмaнитe мeceц Рaмaзaн. Брoят нa eжeднeвнитe cлучaи нaрacнa дo пoчти 55 000, нaй-виcoкият в cтрaнaтa oт нaчaлoтo нa пaндeмиятa, прeдaдe „Хюриeт дeйли нюз”.
  • 41 Луд

    5 2 Отговор
    Така е .Като не знаете как да гласувате.
  • 42 слави

    13 1 Отговор
    УДЪЛЖАВАЙТЕ ДОКАТО ВИ ИМА ВАШАТА .... МАЛКО, АМА МНОГО МАЛКО ВИ ОСТАНА. ДА ИМА ДА НЯМА ТРИ СЕДМИЦИ.
  • 43 Санитар

    15 0 Отговор
    Прекрати плановите операции и парализира здравната система така помогна на много хора да преминат в отвъдното
  • 44 Илюминат

    17 1 Отговор
    Нито една от ваксините не може да бъде прилагана без извънредното положение !!! Няма друга причина да се удължава ! Излезем ли от него , всички ваксини срещу Ковид стават незаконни !!
  • 45 Ние

    16 0 Отговор
    ВЕЧЕ НИ ИМАТЕ ЗА МАЛОУМНИЦИ . ТАЗИ ЗАРАЗА КОЙ Я ПУСНА ОТГОВОРЕТЕ . СЗО МАФИЯ . САМО СЕ ГЛЕДАТ ПАРИТЕ .СТИГА СТЕ НИ БАЛАМОСВАЛИ С РАЗНИ ПРИЛЕПИ И ГЛИУПОСТИ . В КИТАЙ ЯДАТ ВСИЧКО ОТ ВЕКОВЕ . ВСИЧКИ СТЕ ЗА В ЗАТВОРА .
  • 46 Мърльо

    14 1 Отговор
    Съд и затвор за теб. Края ти се вижда Ангелов. Скоро ше гръмнат скандали със смъртността от ваксините. Станаха много смъртните случаи, за да ги скриете!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Кой, кой...

    6 0 Отговор
    Кой беше ти...?
  • 49 Ревизия на всички

    6 0 Отговор
    БОЛНИЦИ
  • 50 Въпрос

    8 0 Отговор
    Костадин Ангелов професор ли е?

    Излезе информация, че той няма хабилитационен труд.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хвърчило бье

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Иван":

    Преминала е пандемията, ама на баба ти хвърчилото. Сега понеже настоявате, отварят главните развъдници като училища и заведения и до две седмици България сте направо на коня е ауспуха. Ама тогава няма вече да ви е Бойко виновен.
  • 55 Дъската хлопа

    3 0 Отговор
    "Смърността от ваксините" е 1 до 10 на милион. Смъртността от К19 е 5-10% при рухнали болници. Изчисли си сам колко е това на милион, ако можеш да смяташ въобще.
  • 56 Трен

    4 0 Отговор
    Те почнаха да мрат от ваксините тоя за какви мерки говори явно е прос като шефа му
  • 57 Санитар

    2 0 Отговор
    Госпожата не е професор,както и Бойко не е генерал нито депутат.Всичко е неизлечима фантазия в главите ви,защото малко четете каквото трябва
  • 58 Хората не умират от вируса!!

    4 0 Отговор
    Хората се хранят с боклуци..и имунната система е слаба....тези масони в правителството работят за чужди разузнавания...геноцида е вече 32 години..ако човек се храни правилно с качествена храна тогава не се разболява!!
  • 59 БРЦК

    1 0 Отговор
    Когато човек е претиснат до стената и мисли ,че няма изход тогава му идва акъла . Хората много ще се мъчат докато въстанат . Г.Бенковски
  • 60 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Отмъщението на тиквун-саботаж по учебник":

    Не пиши глупости и да се прикриваш то си личи . Ти си от същите
  • 61 васик атанасова

    0 0 Отговор
    вече изгубихте изборите удълажавайте ги мерките
  • 62 За теб

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Отмъщението на тиквун-саботаж по учебник":

    50 лева са една нощ щракане с пръсти в заведение.Вероятно и повече.За нас- пенсионерите в който сте се вторачили са пари.За нашего семейство са сто лева.С който да си платя тока. А вие си мерете п,шките ,на кой му е по голяма.Голяма,голяма но ние,който изградихме с труда си почти всичко,го поемаме най Големия.От времето на Станишев,през Царо,та до Бойко.Индексация- по кило сирене на месец.Но когато Пенсиите скачаха,Вие умните и кадърните на море,по кръчми и чалгарии. По добре врабче в ръката,от колкото орел в небето.Нали прочетох цигуларския му пакет от мерки.Плоски данъци, понижаване на корпоративен данък- много е всжно за народа,нали? Нито запетая,за болниците, за минимална заплата,преизчисление на всички пенсии веднага,за да влезе в сила от Юли.Залага срокове- една година,две години,в края на мандата.Нещо като царската баница- Че ви оправим за 800 дни! Айде,байгън от експерименти.И винаги Пенсиите ги отнасяме с пълна сила.Като дойде- ако дойде Славчо,ще ми вдигне пенсията със стотачка ли? Чекай Пено,у шестък на Върбин ден.
  • 63 ИВАН

    0 0 Отговор
    ХЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ МРЪСНИК САМА ЗА ГЪРМВАНЕ СИ ИДИОТЕ И ТАКА ДО СЕПТЕАМВРИ И ПАК ХОМОТА НА ВРАТА НА ИСТРАДАЛИЯ БГ НАРОД ВЪЖЕ ЗА ТЕБС ГЛАВАТА НА ДОЛУУУУУУУУ--РАДВАМ СЕ