Отидете към основна версия

6 368 9

Смятат този зеленчук за полезен, но всъщност ...

  • зеленчук-
  • цвекло-
  • полезен-
  • вреди-
  • нитрати

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук, но само ако се отглежда "чисто"

Снимкa: Shutterstock

Кореноплодните зеленчуци са един от основните източници на витамини, особено в студените месеци. Но не всичко, което е израснало под земята, е безусловно полезно за тялото. В желанието си за голяма и здрава продукция производителите използват нитрати. А шампион в натрупването им е цвеклото, пише Zdrave.to.

По принцип цвеклото е много полезен кореноплоден зеленчук - за сърцето и кръвоносните съдове, кожата, имунитета, хематопоезата, но само ако се отглежда "чисто".

Днес обаче трудно можете да намерите такова цвекло в магазините и пазарите , предупреждава диетологът Валентина Ковалевская и допълва, че няма полза от нитратното цвекло.

Нитратите се метаболизират в нитрити. Които окисляват железните молекули в тялото ни. В резултат на това хемоглобинът пада и процесът на доставка на кислород от белите дробове до органите и тъканите се нарушава.

Ето защо, ако нямате собствена градина, стриктно се придържайте към тези правила:

Изберете малки глави цвекло с диаметър 6 - 7 сантиметра. Колкото по-големи са плодовете, толкова по-високо е нитратното съдържание;

Не взимайте гнило, меко, набръчкано цвекло - в остарелите кореноплодни култури се произвеждат и натрупват вредни вещества;

Отрежете опашката и короната без съжаление - в тях са съсредоточени всички гадни неща;

Колкото по-дълго се вари цвеклото, толкова повече нитрити се образуват в него. Цвеклото, за да стане готово, му е достатъчно около един час;

Варено цвекло в запечатана опаковка е най-лошото, което може да си купите.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.

Свързани новини