Отидете към основна версия

9 089 26

Силно поскъпване на жилищата

  • ирландия-
  • жилища-
  • цени-
  • пандемия-
  • коронавирус

Ирландия с бум в продажбите в края на 2020 година

Снимка: Shutterstock

Ръст в цените на жилищата в Ирландия е регистриран през първото тримесечие на текущата година. Причината е, че изолацията, предизвикана от пандемията с коронавируса, се отрази негативно на броя на достъпни жилища. Средната цена на жилищата от вторичния пазар се увеличи с 1.5% през първите три месеца на тази година спрямо същия период на миналата. За сравнение, през същия период на миналата година увеличението е 0.1%, сочат данните на агенцията за недвижими имоти Sherry FitzGerald.

Също така цените отчитат ръст от 2.5% за изминалите 12 месеца към края на март 2021 г. В Дъблин жилищата са поскъпнали с 1% през първото тримесечие на текущата година срещу 0.03% за същия период на 2020-та. В края на изминалата година обявиха, че общата цена на жилищата в Ирландия дневно расте с 50 млн. EUR.

Поскъпването в Дъблин беше по-сдържано спрямо останалата част на страната. При това в столицата е регистриран най-ниският процент на увеличение спрямо останалите региони както на тримесечна, така и на годишна база. Средно цените в Дъблин отчитат увеличение от 1.5% за последните 12 месеца. Извън пределите на ирландската столица ръстът е 2.2% на тримесечна база до края на март и 3.9% на годишна.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. са регистрирани малко над 16 900 продажби на жилищни имоти. Това е най-силното тримесечие на продажби за последното десетилетие. Пандемията обаче се отрази на пазара в Дъблин и там се отчита спад от 22% при сделките, с реализирани 13 500 продажби. Повече пострада първичният пазар на жилища. Продажбите на нови жилища паднаха с 20% в цяла Ирландия и с 33% в Дъблин. Данните са спрямо 2019 г.

Мерките, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса, продължават да влияят на ирландския пазар на недвижими имоти. "Ограниченията възпрепятстват попълването на пазара с нови предложения. Това доведе до рязко поскъпване на имотите спрямо по-умерените темпове, наблюдавани през миналата година. Нещо повече, очаква се предлагането на вторичния пазар да се подобри след падане на ограниченията, което трябва да доведе до стабилизиране в рамките на идните 12 месеца", казва управляващият директор на агенцията Sherry FitzGerald Мириъм Финегън.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.

Свързани новини