Last news in Fakti

29 Декември, 2020 11:11 5 692 5

Тук пазарът на имоти спря

  • ирландия-
  • дъблин-
  • цени-
  • жилища-
  • къщи-
  • доходност

Икономиката на Ирландия няма да се съкрати заради коронавируса

Тук пазарът на имоти спря - 1

Почти без промяна остава пазарът на жилища в Ирландия. Повишението е едва 0.36% през третото тримесечие тази година спрямо същия период на миналата. За второто и първото ръстът е съответно 0.39% и 0.29% на годишна база. През третото спрямо второто тримесечие на текущата година жилищата са поскъпнали с 1.14%, сочат данните на специализирания сайт Global Property Guide.

От юни до септември къщите и апартаментите в страната са увеличили с 4.8% стойността си. От 2013 г. до края на 2020 г. имотите в сегмента са поскъпнали с 83%. А общата стойност на имотите в страната дневно расте с 50 млн. EUR.

За периода януари-септември на текущата година продажбите на жилища са се понижили с 29.5%, до 22 645 единици, спрямо същия период на миналата година.

Спад има и в завършените проекти – 9.4%, до 13 335 единици, след ръст от 17.8% през миналата година, сочат данните на Националния статистически институт на Ирландия.

Доходността от отдаване под наем на жилища в Дъблин е висока – 7.18% на годишна база. Средната цена на апартамент в ирландската столица е 2354 EUR/кв.м. Жилище с площ от 120 кв.м може да се купи срещу 282 451 EUR, а да се отдаде под наем срещу 1690 EUR на месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баче кико

    18 2 Отговор
    Браво на авторката. Най-накрая статия със заглавие, което не е грандиозно и колко са поскъпнали имотите (без значение, че е някъде в други държави).

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 стъкмистиката

    13 3 Отговор
    Авторката, понеже знам, че живо се интересува от пазара на имоти у нас може ли да пусне една статия как народа се избива да купува имоти, но няма достатъчно за това цените вече пробиват небосвода. За България търся информация, не за Ангола, Бали, Бенгалия или северен Сибир. Защото преди година ми се обаждаха банките да ми дават кредит на под 3%, сега гледам някои вече са над 5%, а кризата тепърва ще се задълбочава. Брокерките които ми пишеха в LinkedIn сега ги гледам - нова работа, нова работа, ама някои и без работа, self-employed както се вика. Кажете от кого да си купя преди да са се утроили цените, спешно е!
  • 4 Брокер

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Баче кико":

    Ирланците инвестират в българия и благодарение на тях строителството и продажбата върви
  • 5 Azsam

    1 0 Отговор
    Глупости нищо не отговаря на истината,журналистката да се подготви преди да лъже--120 кв.м. за 282 500 няма.