Отидете към основна версия

4 226 20

Милиони се събраха да честват Кумбха Мела, въпреки скока на заразени от COVID-19

  • кумбха мела-
  • индия-
  • индуси-
  • река ганг-
  • религиозен фестивал

Над 1 милион души се потопиха в река Ганг този следобед

Снимка: БГНЕС

Ритуалното къпане в река Ганг е част от едномесечния Кумбха Мела, който се счита за най-големия религиозен фестивал в света. Експертите предупреждават, че покрай събитието случаите на заразени ще нараснат драстично, предаде ДПА.

Над милион благочестиви индуси се потопиха в реката в свещения индийски град Харидвар в сряда, въпреки че в няколко региона на страната ситуацията е критична и има недостиг на болнични легла.

Местните телевизионни канали излъчиха десетки хиляди поклонници и множества от изцапани със сажди, носещи препаски пророци, тълпящи се по стъпалата и проходите, водещи до реката, в областта на хълма до свещения град. През деня множество групи от нови посетители идвали, докато предишните си тръгвали.

„Само до следобеда над 1 милион души се бяха потопили в реката, като очакваме и още хора до края на деня“, сподели служител в контролната зала на полицията в Кумбха Мела.

Набожните индуси вярват, че потапяне в свещената река по време на специалните дни на фестивала ще ги отведе направо към небесата, прекъсвайки цикъла на смъртта и прераждането.

Тази година Кумбха Мела има далеч по-ниска посещаемост от предходни години заради епидемичната обстановка в Индия. Фестивалът се очаква да продължи до края на месеца.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.

Свързани новини