25 Април, 2023 15:45 952 7

На Маршалските острови и в Микронезия е открит замърсен сироп за кашлица, произведен в Индия

  • маршалските острови -
  • микронезия-
  • сироп за кашлица-
  • индия

Миналата година в няколко страни бяха регистрирани поредица от смъртни случаи на деца, свързани с други подобни сиропи.

На Маршалските острови и в Микронезия е открит замърсен сироп за кашлица, произведен в Индия  - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че на Маршалските острови и в Микронезия е открит замърсен сироп за кашлица, произведен от индийска компания, предаде Ройтерс.

Миналата година в няколко страни бяха регистрирани поредица от смъртни случаи на деца, свързани с други подобни сиропи.

В изявлението на СЗО не се уточнява дали има заболели деца на Маршаловите острови или Микронезия, но се отбелязва, че проби от партида вносен сироп за кашлица с продуктово име "Гуайфенесин" (Guaifenesin) са били замърсени с недопустими количества диетиленгликол и етиленгликол, които при прием са токсични за хората и може да доведат до летален изход.

За производител на лекарствата е посочена индийската компания "Кю пи фармакем" (QP Pharmachem), базирана в северния щат Пенджаб, а търговецът на продукта е "Трилиум фарма" (Trillium Pharma) в съседния щат Хариана, съобщи СЗО.

Организацията е била уведомена на 6 април за съмнителната партида, която след това е била предадена за анализ.

Управляващият директор на "Кю пи фармакем" заяви, че компанията има разрешение от индийското правителство да изнесе 18 000 бутилки сироп само за Камбоджа. Сиропът е бил пуснат за продажба и в Индия, каза той и добави, че досега не са съобщени оплаквания.

"Трилиум фарма" не даде коментар по случая.

Нито производителят, нито дистрибуторът са предоставили доказателства на СЗО за безопасността и качеството на тези продукти, се казва в изявлението. През януари здравната агенция на ООН призова за незабавни действия за опазване на децата от замърсени лекарства след поредица от смъртни случаи на деца, свързани със сиропи за кашлица през миналата година.

През 2022 г. повече от 300 деца (предимно на възраст под 5 години) в Гамбия, Индонезия и Узбекистан починаха от остро бъбречно увреждане, свързано със замърсени лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гуон

    3 1 Отговор
    Маршаловите острови близо ли са до маршалските?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гуон

    0 0 Отговор
    Маршаловите острови близо ли са до маршалските?!
  • 4 Механик

    2 0 Отговор
    Тази новина ми беше много важна! Предполагам е така и за всички останали българи.
  • 5 Дрън дрън та пляс

    1 0 Отговор
    От индия? Замърсен? Не е възможно, те там са толкова чистоплътни и спретнати.....
  • 6 :))

    1 0 Отговор
    Чи преди 10тина години откриха "фервекс"....замърсен с,, ешерихия коли,,/... с вкус на малина... Произведен в Германия:))
  • 7 Минчев

    1 0 Отговор
    Това дали ми е важно?Не мога да преценя.