Хромът е един от най-необходимите минерали за правилната физиологична функция на тялото. В човешкото тяло, хромът се намира предимно в тривалентна форма (Cr3+). Тази форма е ключова за оптималната функция на инсулина – жизненоважно съединение регулиращо метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини, както и абсорбцията на глюкоза от кръвта.
За разлика от макронутриентите, от които се необходими десетки или стотици грамове всеки ден, микронутриенти като хрома изискват приема на 25-35 микрограма дневно. Пълнозърнести храни, яйца, плодове и зеленчуци са добри източници на елемента, но най-големи концентрации на хром има в мидите (около 130 микрограма на 100 грама), бразилските орехи (100 микрограма на 100 грама) и в крушите (27 микрограма на 100 грама).
По принцип малко хора следят за минералния си прием, още по-малко за нивата на приет хром. Това е нормално, понеже металът се набавя от много видове храна за човешкото тяло и така или иначе се абсорбират едва 2-3% от приетия с храната хром, останалия бива отделен с урината. Предозиране с хром се наблюдава изключително рядко.
По-често обаче се наблюдава недостиг на хром в тялото – не поради недостатъчния прием, а поради неправилно хранене. Приемът на големи количества прости захари води до отделяне на огромна част от усвоимия метал в урината, продължителното захранване със системи също може да понижи нивата на хром в кръвта. Сиптомите на хромния дефицит включват нарушен глюкозен толеранс, загуба на тегло и объркване.
Множество изследвания сочат към благоприятно влияние на хранителните добавки с хром спрямо състояния като нарушен глюкозен толеранс, наблюдава се понижаване на кръвната захар и нормализиране на мазнинния баланс, без съпътстващи странични ефекти, дори при двойно завишен дневен прием.
Ето и кои са най-богатите на хром храни:
Най-добрият източник на хром са броколите. В половин чаша броколи се съдържат 11 микрограма.
На второ място се нарежда гроздовият сок с цели 8 микрограма в една чаша.
Зърнестите хлябове и житните растения, сиренето, крехките меса, гъбите, аспержите, зеленият фасул, картофите, бананите, ядките и меласата са останалите хранители източници на елемента.Червеното вино и портокаловия сок също спадат в графата "богати на хром".
Дори и някои подправки като пипер и мащерка, могат да снабдят организма ни с хром.
Прекомерният прием на този елемент също не е препоръчителен. Затова е важно да знаем колко точно ни е необходимо да приемаме и имаме ли нужда от увеличаване на храните, богати на хром, в менюто си.