Отидете към основна версия

4 887 7

Пазарът на тези жилища е блокиран

  • наем-
  • жилища-
  • пазар

Ограничена активност при наемите

Снимка: М. Богданова ©

След няколко години сериозен натиск, вследствие на падащите лихви по кредитите, пандемията на практика блокира пазара на наеми. През 2020 г. активността беше силно ограничена, особено в средния и ниския ценови клас, чиито клиенти сериозно пострадаха от кризата.

През 2021 г. най-засегнатият сегмент от жилищния пазар показва първи признаци на възстановяване. От началото на годината сключените сделки отбелязват ръст с почти 30% спрямо същия период на 2020 г., когато реално започна първият локдаун и бе обявено извънредното положение. Кварталите с най-много сделки сега са Център, Манастирски ливади, Кръстова вада, Лозенец, Младост, Гео Милев, Редута.

Спадът при наемните цени обаче все още е факт. На места той достига 20% при офертните стойности, в резултат от увеличеното предлагане на фона на все още по-слабото търсене.

„Стресът от пандемията подейства „отрезвяващо“ на част от собствениците по отношение на наемни цени. Вече има по-голяма близост в очакванията на двете страни, но затварянето на ножицата отнема време. На практика, възстановяването на пазара се случва на по-близки до пазарните наемни цени. Това, заедно с поетапното раздвижване на икономическия живот, вероятно ще бъде стимул за все повече хора да потърсят жилище под наем“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Лек спад в наемите на жилища

    С 0.9% са поевтинели наемите на жилища през януари тази година спрямо декември на миналата. На годишна база спадът е 0.1%. Средната цена на квадратен ...
    02.02.2021
    2 866
    7