Отидете към основна версия

3 270 33

Академик очаква трета имунизация срещу COVID-19

  • коронавирус-
  • акад. богдан петрунов-
  • ваксина

До момента са разкрити около 15 000 варианти на коронавируса

Снимка: БГНЕС

В края на късната есен и началото на зимата ще се наложи да правим трета имунизация в зависимост от това каква ваксина сме правили. Това заяви академик Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.

Той очаква дори всяка година да започнем да се имунизираме както при сезонните грипове. „Не времето има значение, а ваксините. Ваксинирайте, ваксинирайте, ваксинирайте – това е основното“, призова академикът.

Академикът предупреди, че сърдечно-съдовите заболявания са основния обект на COVID-19. Хората със сърдечно-съдови заболявания са изложени на риск да загубят живота си, заедно с останалите хора, болни от диабет и от онкологични заболявания, посочи той.

По думите му 100% ваксина не съществува. Ефективността на ваксините намалява при хора над 60-годишна възраст. Независимо от качествата на ваксината, ние не можем да постигнем 100% ефективност, изтъкна академикът. Той допълни, че основното, което предстои е усъвършенстването, обогатяването на ваксините заради предстоящите варианти на инфекцията.

Академик Петрунов посочи, че следващата епидемия, като грипа например, може да ни завари по-слабо подготвени. Ние ще трябва да правим противогрипната ваксина, да си я направят всички и след като се вземе решение на световно ниво, нова ваксина ли ще се направи или ще правим трета допълнителна доза, която да засили нашият имунитет за следващата година. Големите компании са готови с такива решения, поясни акад. Петрунов.

Според него много вероятно всички варианти на инфекцията да циркулират в обществото, както и всички разновидности на вируса по света. Не трябва толкова да се вторачваме в това нещо. До момента са разкрити около 15 000 варианти на коронавируса, каза още академик Петрунов.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 19 гласа.

Свързани новини