Отидете към основна версия

3 811 20

Кадрите от Европейското първенство са опасни

  • фенове-
  • германия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • опасност-
  • евро 2020-
  • европейско първенство-
  • футбол-
  • социална дистанция

В Бавария по време на мачовете не бяха спазени мерките за социално дистанциране

Снимка: БГНЕС/ EPA

След месеци на ограничения поради пандемията от коронавирус, Европейското първенство по футбол даде на германците това, което им липсваше толкова дълго: „кратки моменти на колективна радост, възторг, може би дори лек екстаз“, пише Der Spiegel (Шпигел). Снимки и видеоклипове показват стотици хора, които пеят, танцуват, прегръщат се на стадион в Мюнхен или във фен зони в цялата страна. Но тези кадри, които медиите излъчват без пояснения, са опасни, предупреждава авторът на статията Нина Голомбек, предаде агенция "Фокус".

В Бавария по време на мачовете на германския национален отбор с Португалия и Унгария не бяха спазени правилно мерките за социално дистанциране и режимите на маски, за което министърът на здравеопазването на държавата разкритикува германската футболна асоциация. Разбира се, на чист въздух рискът от заразяване с коронавирус е по-малък, но не е нулев. Особено ако хората стоят един до друг, говорят високо и се смеят. Ситуацията може да се влоши и от липсата на вятър.

И въпреки че само тези, които са преминали тест, вече са се възстановили от заболяване или са получили ваксина, се допускат на стадиона в Мюнхен, това все още не е причина за нарушаване на мерките за борба с COVID-19, настоява авторът. Тъй като тези, които са ваксинирани, също могат да пренасят вируса и резултатите от бързите тестове могат да бъдат неточни. Във фен зоните в Европа, по време на празненствата след мачовете, изобщо няма задължение да се правят тестове. Видеозаписите и снимките от тези събития могат да внушат фалшиво чувство за сигурност и идеята, че това поведение е нормално, но не е, оплаква се Голомбек.

Мобилността на гражданите също е заплаха, свързана с Европейското първенство по футбол. Например, 10 финландски фенове се заразиха в Русия. На стадиона в Копенхаген 9 фенове са хванали делта щама на коронавируса. Но вместо да бъде предпазлива, УЕФА настоява за повече зрители на стадион „Уембли“, страна, в която инфекциите нарастват поради новия щам на COVID-19.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 16 гласа.

Свързани новини