Безброй статии, книги и публикации са изписани за здравословните храни и техните ползи. В същото време се говори и за много продукти, които се смятат за вредни за здравето. Не случайно съществува поговорката, че "Човек е това, което яде".
Но наистина ли може да сложим на храните само един етикет - полезна и вредна. Всъщност няма лоши и добри продукти. Такова разделение може да се счита дори за неправилно.
За определена храна можете да намерите много статии, които отбелязват нейните ползи и необходимостта от консумацията ѝ. Може да намерите и също толкова публикации, посочващи кои са вредните ѝ страни. Но кои продукти получават смесени оценки?
Банани
За спортистите те са незаменим плод. Наличието на въглехидрати, чието количество варира според зрелостта на плодовете, позволява използването им като енергиен източник преди тренировка.
Основното е мярката, а и не бива да ги смесвате с овесена каша, сушени плодове, тъй като можете да получите още по-голямо количество въглехидрати за едно хранене, което ще повлияе негативно на кръвната захар.
Бананът може да е в диетата, но в умерени количества. Изключение, разбира се, са сушени банани: тяхното калорично съдържание на 100 грама е 346, докато в обикновен плод е 89. Така че с тях трябва да се внимава.
Картофи
Картофите в диетата също трябва да са под мярка поради съдържанието на нишесте. Въпреки че същата реакция по някаква причина не се случва, когато ядете ориз. Какви са приликите и разликите?
За хората нишестето е важен хранителен въглехидрат; съдържанието му в брашно е 75–80%, в картофите - 25%, в ориза - 78%. Важно е да консумирате картофи през периода на зреене и да добавите към тях зеленчуци.
В тази комбинация ще бъдат добра идея за гарнитура. А използването на картофите в сезона им ще ви позволи да получите всичките им полезни вещества.
Тестени изделия и паста
За макароните трябва да се следи не дали са дебели или тънки. А какъв е съставът им. Производителите допускат измама, споменавайки, че тестените изделия са от твърди сортове пшеница. По-добре е да проверите: съставът трябва да бъде от 12 грама протеин, тогава може да се каже, че това е качествен продукт.