Неприятностите с кръвното налягане започнаха още на 30 години, но не обърнах особено внимание. 110/70 - няма значение. Не обърнах внимание, но започнах да припадам. Случва се да седите дълго време и тогава рязко ставате. Минавате 15 метра - "Бам!" - падате, гласи разказа на мъж, който споделя как се е справил с проблемните стойности на кръвното налягане, предава zdrave.to.
„Случва се на всички“, аз така мислех. Деца, работа, много неща. Нямам време да се разболея и да се лекувам. Един ден, хоп, втурнах се към спешното с хипертонична криза.
След около 20 години започнах да внимавам повече в грижите за здравето си. Пенсия, не е нужно да бързам никъде, но ми е писнало да пия хапчета, а те, знаете ли, не са евтини. Плюс това, черният дроб също не е млад и понякога отслабва.
Отидох при лекаря с тази молба: „Сменете хапчетата“. Той поклати глава, замислен и ми даде следните препоръки.
Лекарят изброи няколко зеленчуци, които ще поддържат тонусите на съдовете и ще нормализират налягането. Той също така ми даде рецепти как най-добре да се готвят тези зеленчуци.
Цвекло
Цвеклото съдържа голямо количество витамин С и други много важни хранителни вещества. Сокът от цвекло, който най-добре да се пие пресен, или да се охлади в хладилника за половин час, помага при високо налягане.
Бадеми
Сред всички ядки бадемите са най-добри при проблеми с кръвното. Съдържат здравословни мазнини и витамин Е, от които сърцето се нуждае. Бадемите помагат за регулиране на холестерола и отпускане на съдовете, като намаляват налягането и облекчават натиска върху кръвоносните съдове.
Картофи
Картофът е един от най-добрите продукти във всички отношения. Аз се страхувах от него, защото мнозина казват, че в картофите няма нищо полезно.
Сега имам различно мнение за този зеленчук. Съдържа витамин С и здравословно нишесте, което се абсорбира дълго време и не вреди на панкреаса.
Той поставя кръвното налягане в ред поради факта, че има калий и магнезий. Препоръчвам печените картофи в кора.