Отидете към основна версия

4 393 56

Николай Витанов: "Индиеца" дълбае подмолно

  • николай витанов-
  • коронавируса-
  • мерки

Пък и непрекъснато ни се внася. Не се и съмнявайте

Снимка: Архив

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 01 юли 2021 г.
Както се очакваше, обстановката е спокойна и лятото си върви без проблеми. "Индиеца" дълбае подмолно, помагат му, но има да се бори с РЗИ-тата, с доминантния в момента британски вариант и с ниската концентрация на хора в големите градове като следствие от летните отпуски. Ще му отнеме време да се пребори, а ние следим резултатите от действията му. Засега такива не се виждат.

Това коментира във "Фейсбук" Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 0.917 - според очакванията, а те са, че ще е между 0.9 и 1. Има въпроси, защо очакванията са такива, но отговорът не е кратък. но ще пробвам с две думи: когато оздравелите не са много повече от новите случаи, това е положението. Важното е, че числото е под 1. Обхватът на заразата се свива, но бавно, което се и очакваше. Виждате, че броят на активните случаи пада към 9000, знаете, че очакванията са да падне под тази бройка. Болничната система се разтоварва.
Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности.

Ето ви няколко от стойностите за днес:
област стойностна индикатора
Варна 25.41
Бургас 43.76
Шумен 295.85
Силистра 114.94

Вчера писах, че колкото е по-висока, стойността, толкова е по-безопасно. Когато стойността падне под 2, човек може да почне да се притеснява. Като гледате, всичко е много далеч от притеснението. Десетки пъти далеч от притеснението. Стойностите показват, че на "индиеца" засега не му се получава да се пребори с РЗИ-тата и с отпускарския сезон. Тъй, че, почивайте си спокойно, по морето обстановката е спокойна. Като гледате Шумен и Силистра - и покрай морето е спокойно.

"Индиецът" обаче е борец. Пък и непрекъснато ни се внася. Не се и съмнявайте. Той ще пробие защитната линия на РЗИ-та, ще изчака отпускарския сезон да свърши и хората да се натъпчат по градовете и ще измести английския вариант на вируса. Тогава от надигането на вълна ще остане да ни пази единствено ваксинацията.

Говоря го това от доста време. Срещу мен пак се надига рев. За четвърти път. Явно на някои хора три вълни не им стигат. Това беше като че ли дефиницията за мазохизъм. Но каквото, такова. Само да припомня на ревящите от диваните. Когато отправихме предупреждението, че се задава висока смъртност, броят на починалите беше 144. Нали помните, какъв рев беше тогава срещу Мутафчийски и доста по-малко срещу мен. Нали знаете, че смятам индекса на позора. Когато броят на починалите стане 18 800, индексът на позора ще стане 200. 200 пъти увеличение на смъртността. Ще кажете - ама няма да стигнем 18 800. Е, днес сме на 18 061. Ето ви задачка за домашно: ще стигнем ли 18 800. И ако да, то кога.
Желая ви приятна почивка, успешна работа и вирусът да ви заобикаля.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 39 гласа.

Свързани новини