Отидете към основна версия

2 441 8

Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада

  • високи цени-
  • оон-
  • глад-
  • wfp-
  • пандемия

След спад в продължение на няколко десетилетия, гладът в света нараства от 2016 г. насам

Снимка: Shutterstock

Заплашените от хранителна несигурност са се увеличили с 40% през тази година, тъй като неотдавнашните покачвания на цените на храните са засилили съществуващия натиск от конфликтите, климатичните промени и пандемията от COVID-19, съобщи Световната програма за храните на ООН (WFP), пише Euronews, цитира агенция „Фокус“.

Определяща се като всяка липса на храна, която застрашава живота, поминъка или и двете, острата несигурност на храните засяга или е с висок риск да засегне рекордните 270 милиона души тази година, съобщи агенцията на ООН.

„Високите цени на храните са новият най-добър приятел на глада“, каза главният икономист на WFP Ариф Хюсеин,.

„Вече имаме конфликти, климат и COVID-19, които влияят заедно. Сега цените на храните се присъединиха към смъртоносната тройка“, добави той.

От службата на ООН посочват, че средните цени на пшеничното брашно в Ливан са се повишили с 219% на годишна база на фона на ускоряващите се икономически сътресения, докато цените на олиото са скочили с 440% в сравнение с преди година в опустошената от войната Сирия.

На международните пазари глобалните цени на храните са нараснали с 33,9% на годишна база през юни, според индекса на цените на Агенцията за храните на САЩ, който измерва кошница от зърнени култури, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар.

Те обаче паднаха през юни спрямо май, първият подобен спад от 12 месеца.

След спад в продължение на няколко десетилетия, гладът в света нараства от 2016 г. насам.

WFP, която бе удостоена с Нобелова награда за мир миналата година, посочва, че около 690 милиона души или 9 процента от световното население си лягат гладни всяка вечер.

Организацията е успяла да помогне на 139 милиона души през тази година, най-голямата операция в историята ѝ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини