Отидете към основна версия

1 788 30

Гръцката църква призова вярващите да се ваксинират

  • православна църква-
  • синод-
  • ваксинация-
  • конспирации-
  • вярващи

Църквата дори разпространи отворено писмо от четири страници с 12 въпроса и отговора за ваксините

Снимка: Shutterstock

Синодът на Гръцката православна църква призова вярващите да се ваксинират срещу коронавирус. Църквата дори разпространи отворено писмо от четири страници с 12 въпроса и отговора за ваксините, пише гръцкият вестник "Катимерини".

В писмото подробно се обяснява ползата от ваксинацията, опасността от варианта Делта, както и разобличаване на най-разпространените антиваксърски конспиративни теории. "Коронавирусните ваксини не съдържат микрочипове. Това са нереалистични теории, основани на дезинформационни кампании в интернет. Също така ваксините не съдържат клетки от ембриони - такива ваксини няма", обясняват от Синода.

Подкрепата на църквата ще бъде много ценна в борбата срещу коронавируса, защото религиозните хора са сред най-големите скептици в Гърция по отношение на ваксинацията.

Атина полага всички усилия да убеди гърците да се ваксинират, дори социалните служители са заплашени от уволнение, ако не се имунизират до 16-и август. До началото на септември задължителна ваксинация постепенно се въвежда за всички работещи в здравния сектор - както в общественото, така и в частното здравеопазване.

Беше приета и друга мярка - на закрито в ресторантите и в културните институции ще се допускат единствено ваксинирани лица. Но ресторантите и баровете сами ще решават дали да приемат под открито небе и неваксинирани хора.

Властите заплашват с високи глоби и тези заведения и институции: между 2000 и 5000 евро, плюс заплаха за затваряне при неспазване на мерките.

Премиерът Кириакос Мицотакис подчерта: "Трябва да върнем на ваксинираните техните законни права. И да убедим онези, които още са скептични".

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.

Свързани новини