Отидете към основна версия

7 371 8

С какво да храним белите дробове

  • бели дробове-
  • храна-
  • здраве-
  • полезно

По време на пречистване на бронхите, следва да се откажете от хапването на сладки и прекалено солени ястия

Снимка: shutterstock

Белите дробове са изключително важен орган от човешкия организъм. Именно чрез тях ние получаваме кислород и освобождаваме въглероден диоксид.

Според анатомичната си структура те представляват две независими половини. Десният бял дроб се състои от 3 лоба, а левият – от 2. Непосредствено до левия е разположено сърцето.

Известен факт е, че цигарите, както и редица други фактори, увреждат белите дробове и са предпоставка за множество заболявания, между които и рак. Независимо от това дали сте пушач или не, е добре белите дробове да се пречистват периодично. Това може да стане с помощта на немалко храни от растителен произход, както и с някои други природни средства, които са достъпни и се намират в почти всеки дом.

Framar.bg някои храни, които не само помагат за пречистване на белите дробове, но са полезни за органа, тъй като допринасят за неговото здраве и нормално функциониране.

По време на пречистване на бронхите, следва да се откажете от хапването на сладки и прекалено солени ястия. Храненето трябва да бъде разделно и с достатъчно съдържание на белтъчини и полезни мазнини.

Полезни храни за пречистване и добро здраве на белите дробове

- Зеленчуци

- Чесън. Чесънът се характеризира с противомикробни и противоракови свойства, понижава кръвното налягане. В състава му има много витамин С, както и фитонциди, които унищожават бактериите, но здравните ползи на зеленчука се дължат най-вече на съдържащото се в него вещество алицин.

- Лук. Лукът – както белият, така и червеният, е чудесен естествен антибиотик. Консумацията на зеленчука помага при прочистването на белите дробове. Лукът е добро средство против респираторни заболявания.

- Моркови. Морковите съдържат бета-каротин, благодарение на който белодробната тъкан укрепва.

Само половин чаша сок от моркови на ден ще достави на организма витамини A, B, K и С, които помагат за изчистване на катраните и никотина, натрупващи се в белите дробове на пушачите. Също така не трябва да се забравя, че продължителна абсорбция на никотин е вредна за кожата. В тази връзка морковите са най-добрият избор, тъй като каротинът в тях възстановява естествения цвят на кожата.

- Червени чушки. Червените чушки са чудесен източник на ликопен, витамин С и бета-каротин – антиоксиданти, които спомагат за неутрализирането на свободните радикали. В резултат на това белите дробове и всички други жизненоважни органи получават по-голяма защита от различни заболявания.

- Люти чушки. Капсаицинът в лютите сортове чушки е отговорен за острия им вкус. Веществото има противоракови и антиоксидантни свойства.

- Броколи. Броколите са добър източник на сулфорафан, който има противовъзпалителни, антиоксидантни, противоракови и антимикробни свойства. Зеленчукът съдържа растителен протеин – строителен материал за белодробната тъкан.

- Цвекло. Цвеклото е добър източник на калий, подобрява дренажната функция на бронхите.

- Зелени листни зеленчуци. Съставът на зелените листни зеленчуци изобилства от витамини и минерали. Консумирайки редовно спанак, кейл, коприва, кресон и други подобни зеленчуци, ще подпомогнете изчистването на белите дробове от вредните натрупвания и ще подобрите здравето на органа като цяло. В спанака се съдържат фитохимикали, които предотвратяват оксидативните увреждания и намаляват възпалението. В растението има много фолиева киселина, чийто резерв е по-малък при пушачите, отколкото при непушачите. Затова консумацията на спанак се препоръчва на тези, които пушат.

Знаете ли, че при редовна консумация на спанак, вкусът на цигарите става непоносим? Затова растението е добър помощник на тези, които се опитват да се разделят с вредния навик.

- Мазни риби и птиче месо

Мазните риби (като скумрия, сьомга, шаран) са богати на омега-3 мастни киселини и се характеризират с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които са важни за здравето на белия дроб, защото помагат за поддържане на неговото здраве.

Пилето и пуйката са най-консумираните домашни птици и са чудесен източник на полезни протеини. Диета, богата на качествено птиче месо, може да намали риска от рак на белите дробове до 10%. Важно е птиците да са домашно отглеждани и да не са приемали антибиотици и хормони.

- Подправки

Джинджифил. Всеизвестни са здравните ползи за човека от консумация на джинджифил. Коренът е едно от най-популярните средства за лечение на настинки и болки в гърлото. Биоактивното съединение гингерол, съдържащо се в джинджифила, е причината както за лютивия му вкус, така и за лековитите му ефекти. Коренът е подходящ за превенция на астма и настинки. Приеман във вид на чай е полезен за белия дроб, тъй като помага за отваряне на дихателните пътища. Джинджифилът може да се използва и като подправка към различни ястия.

Куркума. Куркумата, известна като златната подправка, се използва от векове за облекчаване на различни здравословни проблеми. Ползите ѝ за човека се дължат на основната ѝ активна съставка, наречена куркумин. Куркуминът е антиоксидант с противовъзпалителни и антимикробни свойства. Именно затова куркумата е идеално средство срещу различни възпалителни процеси, включително на белите дробове.

- Плодове

Кайсии. Кайсиите са добри защитници на белите дробове. В тях се съдържат витамини С и Е, бета-каротин и ликопен – всички те са антиоксиданти, което значи, че помагат на организма да се освободи от свободните радикали. Кайсиите имат антимикробни, противоалергични и противовъзпалителни свойства, необходими за здравето на дробовете ни.

Киви. Кивито е богато на витамин А, С и Е, на които е беден организмът на пушач. Затова, ако всеки ден консумирате по един плод, ще доставите на тялото си необходимите витамини и бързо ще възстановите баланса на хранителни вещества в него.

Ябълки. Ябълките са богат източник на антиоксиданти и фитохимикали, които спомагат за намаляване на риска от астма и възпаления.

Грейпфрут. Грейпфрутът в добър източник на витамин С, В6, тиамини, фолиева киселина и магнезий – вещества от изключително значение за здравето на белите дробове.

Портокал. Портокалът е чудесен източник на криптоксантин. Той помага за намаляване на риска от развитие на рак на белия дроб. Плодът съдържа още флавоноиди, витамин C, бета каротин и други полезни съставки, които го правят мощен антиоксидант, помагащ за пречистването на тялото и предпазващ от различни заболявания.

- Бобови и зърнени храни, семена и ядки

Бобовите и зърнените храни, както и семената и ядките, са богати са магнезий, добър източник са на протеини и имат противовъзпалителни свойства.

Бразилски орех. Бразилският орех се смята за един от най-добрите природни източници на селен, а селенът е мощен антиоксидант и предпазва клетките от токсичното въздействие на тежките метали.

Царевица. Царевицата съдържа бета-криптоксантин – мощен антиоксидант, за който се смята, че предпазва белите дробове от онкологични заболявания.

- Други натурални продукти за пречистване на белите дробове

Мед от елда, липа, бор – витамините и микроелементите, влизащи в състава на тези пчелни продукти, тонизират бронхиолите, подобрявайки отхрачването.

Зехтин – заменим източник на полиненаситени мазнини, благодарение на които белодробната тъкан функционира нормално.

Глог – съдържа голямо количество органични киселини, които втечняват слузта в белите дробове.

Морско зеле – помага за отхрачването.

Вода – пушенето води до дехидратация, което означава, че когато увеличите приема на вода, не само ще предотвратите обезводняване, но и ще подобрите обмяната на веществата. По този начин възможно най-скоро ще се отървете от никотина и катраните, ако сте пушач.

Водата не само помага за премахване на токсините от тялото, но и значително тушира симптомите на абстиненция, проявяващи се след отказ от тютюнопушене.

- Вредни продукти за белите дробове:

захар – забавя процесите на възстановяване, задържайки огнището на възпалението;

сол – влошава работата на бронхите, в резултат на което се затруднява отхрачването;

какао, чай, подправки, рибени и месни бульони – съдържат алергени, допринасящи за отделянето на слуз и водят до отоци.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини