Отидете към основна версия

6 096 42

Държава, на която България дарява ваксини, е имунизирала 90% от пълнолетното си население

  • бутан-
  • българия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • имунизация-
  • азия

Голям успех за кралството, граничещо с Китай и Индия

Снимка: Shutterstock

Вторият етап от ваксинационната кампания на Бутан срещу коронавирус премина почти толкова бързо, колкото и първият, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В рамките на една седмица на над 90 процента от пълнолетните в Бутан е поставена втора доза от ваксина срещу COVID-19, заявиха официални представители. Бутанските власти успяха да извършат ваксинацията толкова бързо, защото този месец получиха дарения, от които половин милион дози от "Модерна" от САЩ и 250 хиляди дози от "АстраЗенека" от Дания, съобщи Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Ваксинацията е сериозен проблем в хималайското кралство, защото повечето от хората там живеят в трудно достъпни планински райони или водят номадски начин на живот. Бутан бе засегнат относително слабо от пандемията. Властите регистрираха 2500 случая на заразяване с коронавирус и два смъртни случая, свързани с COVID-19.

България, от своя страна, е на другата крайност. От началото на пандемията у нас са поставени едва 1 988 805 дози, сочат данните на Единния информационен портал. България е на опашката в ЕС по отношение на имунизацията. Едва 13% от българското население е напълно ваксинирано срещу COVID-19, въпреки че има достатъчно ваксини.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини