Last news in Fakti

16 Март, 2023 19:00 1 702 9

Бутан и неговите щастливи хора: защо Германия се интересува

  • бутан-
  • германия-
  • щастие-
  • олаф шолц-
  • щастливи хора

Може ли примерът на Бутан да бъде пренесен и в други държави?

Бутан и неговите щастливи хора: защо Германия се интересува - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За първи път министър-председател на хималайското кралство Бутан пристигна на официална визита в Германия. Будистката страна, разположена между Индия и Китай, е една от най-изолираните в света. Тя установи дипломатически отношения с Германия едва през ноември 2020 година.

Брутно национално щастие: Бутан е пионер

След срещата си с Лотай Церинг германският канцлер Олаф Шолц не скри, че е впечатлен от концепцията за брутно национално щастие - показател, който кралството мери от години.

"Когато става дума за измерване на благоденствието, Бутан играе водеща роля", заяви Шолц на съвместна пресконференция с Церинг в Берлин. "Идеята на Бутан да включи щастието на своите граждани е възхитителна”, допълни още той.

Трипартийната коалиция, която управлява Германия, също прави стъпки в тази посока. Икономическият министър Роберт Хабек включи социални и екологични фактори в първия годишен доклад за икономическото състояние на страната. "Смятам, че има голям смисъл да измерваме просперитета си не само в икономически план, но и да включваме нематериални фактори", каза още Олаф Шолц.

Пионер на идеята за брутно национално щастие е бившият бутански крал Джигме Синге Вангчук. Тя е замислена още в началото на 70-те години на миналия век и се основава на показатели като добро управление, устойчиво социално и икономическо развитие, насърчаване на културата и опазване на околната среда.

Може ли примерът на Бутан да бъде пренесен и в други държави?

В Бутан разглеждането на щастието като приоритет на държавата има многовековна традиция. В правен кодекс от 17-ти век може да се открие изречението: "Ако правителството не може да създаде щастие за своя народ, тогава няма причина то да съществува."

От своя страна Церинг отказва мнение за това дали принципът може да бъде пренесен в Германия. "Наистина не знам", каза той пред германските медии. "Това е правителствена философия или концепция, която следваме", обясни той. Всички членове на правителството на Бутан следват тази философия в ежедневието си и след това я прилагат в работата си.

Бутан е единствената климатично неутрална държава

Брутното национално щастие не е единственото уникално предимство на Бутан. Кралството е и единствената климатично неутрална държава в света. Това означава, че в нея всички вредни за климата газове се компенсират. Бутан постига това благодарение на горите, които покриват повече от две трети от повърхността на страната и извеждат огромни количества въглероден диоксид от въздуха. В конституцията на страната е записано, че поне 60% от територията ѝ трябва да е покрита с гори.

На срещата с германския канцлер Олаф Шолц Церинг подчерта желанието на своята страна да си сътрудничи по-тясно с Германия, особено в областта на образованието. "Ако трябва да научим немски език за тази цел, ще се радваме да го направим", каза той. Той изрази надежда, че след "десет до петнайсет години" в страната му ще има образователни институции, които отговарят на германските стандарти.

Бутан разчита Германия да помогне на страната да развие слънчевата и вятърната енергия. Кралството много разчита на хидроенергията, но през сухия сезон производството на електроенергия е намаляло с до 65% заради климатичните промени, каза още Лотай Церинг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 автинатична оценка

    13 2 Отговор
    пасквил на дойчезеле = 1 звезда щото няма как с 0
  • 2 отшелника

    4 5 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ ТУРИЗМА И ПЪТЕШЕСТВИЯТА ,АКО ГИ ПРЕДРАЗПОЛОЖИШ ДАВАТ МНОГО ПАРИ
  • 3 кикимор

    12 2 Отговор
    Като знам какъв е краят на щастливите кокошки, предпочитам да си живея живота нещастен
  • 4 Има

    11 0 Отговор
    в България Село Бутан Козлодуйска Община
  • 5 Гориил

    8 3 Отговор
    Основният проблем на Бутан е неговата географска изолация. Това е подобно на изолацията на страните от Централна Азия.
  • 6 Ром Бакарди

    5 4 Отговор
    Туй е интиресно за тез от Бутан ли е, Мутан ли е, Шейтан ли е. Скивай ти тез тарикати как са стигнали лесно до това как да праят поданицити си щастливи. Тез будисти са многу хитри- стоят на някуй баир там вав хималайти, изпадат вав транс мранс, пушат некви лули сас неква трева опиум и кат стигнат до нирвана-оппп, идат им хараби идеи! Утделну са ощи по хитри да утидат вав германията, а не у англето щот много добре знаят що за стока са ингилизити-марзеливи и лицемерни де.би.ли!
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор
    Уникални са! в Бутан е разрешена ПОЛИАНДРИЯТА, с цел да не си раздробяват наследствения земеделски имот братята. Жената им е винаги "щастлива" и бременна.
  • 8 пропан

    8 1 Отговор
    като опознаят отблизо немците няма да съжаляват много,че не са имали дипломатически отношения
  • 9 Вирус

    4 1 Отговор
    Само бълвочи от зелето