Отидете към основна версия

2 287 14

България отмени задължителните PCR тестове за ваксинирани руснаци

  • руски туристи-
  • pcr тест-
  • рискова зона-
  • ваксинирани

Русия е определена като държава, която попада в оранжевата рискова зона

Снимка: Shutterstock

Българските власти отмениха задължителното PCR изследване за коронавирус за руснаци, които са били ваксинирани срещу COVID-19 със „Спутник V“. Това съобщиха от пресслужбата на българското министерство на здравеопазването в отговор на искане на ТАСС.

„В съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването в България от 29 юли са въведени временни противоепидемични мерки. Русия е определена като държава, която попада в оранжевата рискова зона“, са заявили от ведомството пред руската агенция, съобщи агенция „Фокус“.

„Лица, пристигащи от този район, могат да бъдат допуснати до територията на България само след представяне на един от документите: валиден цифров сертификат за ваксинация срещу COVID на ЕС или подобен документ, показващ данни, съответстващи на сертификата на ЕС [за ваксинация], отрицателен PCR тест резултат, извършен 72 часа преди пристигането в страната или отрицателен антигенен тест, извършен 48 часа преди пристигането в страната“.

Съгласно заповедта на Министерството на здравеопазването списъкът на признатите в България ваксини е съставен от девет лекарства, включително „Спутник V“.

Според руската агенция броят на ваксинираните е надхвърлил 2 милиона и към момента е 2 001 777 граждани, около 985 хиляди от които са получили втората доза. В България извънредният епидемичен режим е удължен до края на август.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини