Отидете към основна версия

4 700 32

COVID стратегия: Нямаш ваксина - значи нямаш и работа

  • австралия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Премиерът на щата Виктория Дан Андрюс потвърди, че строгите заповеди за престой вкъщи за Мелбърн ще останат в сила поне до 19 август

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вторият по големина град в Австралия, Мелбърн, ще остане затворен за втора седмица, след като съобщи за 20 нови случая на COVID-19 и се бори за изкореняване на инфекциите, причинени от силно заразния вариант Делта, съобщава "Ройтерс".

Мелбърн трябваше да бъде отблокиран в четвъртък, а мерките предизвикаха разочарование. В Сидни полицията засилва прилагането на блокади, докато на някои работници е разрешено да се върнат на строителни обекти - ако са ваксинирани.

Премиерът на Виктория Дан Андрюс потвърди, че строгите заповеди за престой вкъщи за Мелбърн ще останат в сила поне до 19 август.

"Ако отворим, ще да видим случаи, подобни на това, което трагично се случва в Сидни в момента", коментира Андрюс пред репортери в Мелбърн, позовавайки се на заразата в най-многолюдния град в Австралия, която се разпространява въпреки дългосрочните мерки.

"Наблюдаваме увеличаване на броя на случаите и трябва да продължим" с мерките, каза премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиан пред репортери в Сидни, докладвайки за 344 нови инфекции през последните 24 часа.

Локдаунът в Сидни ще бъде разширен и ще включва Дъбо, малък град на около 400 километра северозападно от Сидни.

За да се рестартират някои големи индустрии, Нов Южен Уелс позволи на някои от най-засегнатите предградия на Сидни да възобновят строителните работи в града, но първо трябва да се ваксинират.

"Не исках да се ваксинирам ... но трябваше да избирам или ваксина, или без работа", казва Ник, 31-годишен, който работи за строителна компания.

Австралия се справи много по-добре от много други страни в развития свят по време на пандемията досега, с малко под 37 000 случая на COVID-19. Броят на жертвите от началото на пандемията нарасна до общо 944 в сряда.

Но тъй като по-малко от 25% от страната е напълно ваксинирана, Австралия се бори да избегне постоянното налагане и излизане от блокади, което може да вкара австралийската икономика, 13-та в света според Международния валутен фонд, в рецесия.

Федералните и щатските правителства обещаха да прекратят блокирането, когато 70% от близо 26 милиона души в страната се ваксинират.

В сряда Мат Комин, управляващ директор на Австралийската банка на Британската общност, най-големият кредитор в страната заяви, че очаква Австралия да избегне рецесия.

"Тъй като Австралия е изправена пред краткосрочни предизвикателства поради блокирането, очакваме растежът просто да се отложи с шест месеца, като икономиката ще се възстанови в края на 2021 г. и ще има силен растеж през 2022 г.".

Ограниченията вече разклатиха доверието на потребителите, което падна до едногодишно дъно през август, показват данните в сряда.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.

Свързани новини