Отидете към основна версия

5 604 22

Пищни сватби на гастарбайтери вкараха Търговище в тъмночервената COVID-зона

  • търговище-
  • коронавирус-
  • сватби-
  • заразени

Засега болницата в града има резерв от легла за лечение

Снимка: БГНЕС

Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за последните дни заразените с вируса са 503 на 100 хиляди души, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНТ.

От началото на имунизационната кампания в областта са ваксинирани малко над 28 000 души, като едва малко над 13 000 души са получили втора доза.

12 са починалите за два дни. Средно по 55 души са регистрирани с ковид на ден. Това е само част от статистиката в област Търговище. Според РЗИ-Търговище основната причина за скока на заразените от началото на август са множеството многобройни сватби, кръщенета и семейни празници.

"Които бяха посетени от триста души нагоре. Имаме информация, че в някои села в Търговищко, за 30 дни са проведени 32 сватби. Тоест в центъра на селото масите, като са сложени, един месец не са вдигани изобщо. Големият брой посетители на тези сватби и хора, които се завърнаха предимно от чужбина, защото там са забранени тези организирани мероприятия, част от тях са били явно болни, каза д-р Марин Йовов - главен секретар на РЗИ- Търговище.

Местните власти твърдят, че са с вързани ръце и не могат да наложат ограничения, докато не бъде взето решение на национално ниво.

"Ограничения на местно ниво, ние говорихме и с областния управител няма как да наложим, понеже, когато наложим ние ограничение за заведенията, това не води до тази мярка 60 на 40, която се приема в национален мащаб", каза Дарин Димитров - кмет на община Търговище.

Засега болницата в Търговище има резерв от легла за лечение, както и готовност да се открият още за лечение на болни от ковид. В момента там се лекуват 44 души, като двама от тях са в интензивното отделение.

"От разговорите, които съм водил с колегите, които работят в инфекциозно отделение 100% са неваксинирани", каза д-р Иван Светулков - управител на МБАЛ-Търговище.

Според здравните власти в Търговище едва в последните дни има засилен интерес към имунизация с еднодозовата ваксина на Янсен. Ваксинират се предимно от хора, които търсят бърз начин да получат сертификат, за да пътуват в чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини