2 Септември, 2021 05:44 5 529 22

Пищни сватби на гастарбайтери вкараха Търговище в тъмночервената COVID-зона

  • търговище-
  • коронавирус-
  • сватби-
  • заразени

Засега болницата в града има резерв от легла за лечение

Пищни сватби на гастарбайтери вкараха Търговище в тъмночервената COVID-зона - 1
Снимка: БГНЕС

Област Търговище навлезе в критичната тъмночервена ковид зона. Само за последните дни заразените с вируса са 503 на 100 хиляди души, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНТ.

От началото на имунизационната кампания в областта са ваксинирани малко над 28 000 души, като едва малко над 13 000 души са получили втора доза.

12 са починалите за два дни. Средно по 55 души са регистрирани с ковид на ден. Това е само част от статистиката в област Търговище. Според РЗИ-Търговище основната причина за скока на заразените от началото на август са множеството многобройни сватби, кръщенета и семейни празници.

"Които бяха посетени от триста души нагоре. Имаме информация, че в някои села в Търговищко, за 30 дни са проведени 32 сватби. Тоест в центъра на селото масите, като са сложени, един месец не са вдигани изобщо. Големият брой посетители на тези сватби и хора, които се завърнаха предимно от чужбина, защото там са забранени тези организирани мероприятия, част от тях са били явно болни, каза д-р Марин Йовов - главен секретар на РЗИ- Търговище.

Местните власти твърдят, че са с вързани ръце и не могат да наложат ограничения, докато не бъде взето решение на национално ниво.

"Ограничения на местно ниво, ние говорихме и с областния управител няма как да наложим, понеже, когато наложим ние ограничение за заведенията, това не води до тази мярка 60 на 40, която се приема в национален мащаб", каза Дарин Димитров - кмет на община Търговище.

Засега болницата в Търговище има резерв от легла за лечение, както и готовност да се открият още за лечение на болни от ковид. В момента там се лекуват 44 души, като двама от тях са в интензивното отделение.

"От разговорите, които съм водил с колегите, които работят в инфекциозно отделение 100% са неваксинирани", каза д-р Иван Светулков - управител на МБАЛ-Търговище.

Според здравните власти в Търговище едва в последните дни има засилен интерес към имунизация с еднодозовата ваксина на Янсен. Ваксинират се предимно от хора, които търсят бърз начин да получат сертификат, за да пътуват в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    15 16 Отговор
    Да се вкара в тъмночервената ако ще, цяла България кой оцелял оцелял и след нова година пак нов вирус
  • 2 Хмм

    31 22 Отговор
    И преди ковид след всяка сватба имаше болни.Някои бяха с вирус други с чревни трети от препиване,но нямаше фалшиви тестове за ковид
  • 3 Дедо

    47 2 Отговор
    Позната комедия. Четири свадби и едно погребение, в ромски вариант.

    Коментиран от #7, #12

  • 4 Киро Жарта

    32 2 Отговор
    Оооооо,ооо,о, ромалеееее 🇹🇷🍾
  • 5 Гошо

    42 4 Отговор
    Кой ще плаща лечението на циганите?

    Коментиран от #8, #14

  • 6 3345

    32 5 Отговор
    То тези от този етност, не искат да спазват правилата!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истина е

    38 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Кой плаща ,и малките деца го знаят отговора . Държава ,демек работещите граждани ,и всички които плащат данъците. Аз още не съм видял мургавелко ,да си плаща нещо . Особенно лечение ,все му е длъжна държавата -т.е ние
  • 9 Валя

    23 1 Отговор
    Най - накрая се видя,че проблемът не са неваксинираните лекари и учители,а циганските сватби.Какво правим сега? Аз като редовен данъкоплатец питам тези,които в сайтовете бръмчаха кой ще плаща лечението на антиваксърите? Сега какво правим? Аз нямам нито един болничен лист ,а за зъболечението си въпреки това,че съм здравно осигурена плащам всичко,както и всеки друг даже и бил той здравноосигурен? Тия гастарбайтери кво ги правим? Защо не спряха сватбите? Не стиска на някого? По- лесно е да психясват е учителите.
  • 10 Марин

    18 1 Отговор
    Преди да затворят училищата, трябваше да бъдат забранени сватбите,било на открито,било на закрито,защото там хората са струпани на едно място, танцуват без маски са.Но някой му е по-добре лесно да си носи главата за. украшение,а не да мисли За да си добър управленец, трябва да мислиш в аванс,да предвиждащ нещата отдалеч, а не да виждаш до носа си и то с очила.При невзети мерки ще ми тръгне Кунчев и другите да обикалят студиата и да ръсят" умни "слова видите ли учителите са виновни,не искат да се ваксинират...Къде е Гломб- да ваксинират с пета доза.

    Коментиран от #18

  • 11 Арбайтери

    5 4 Отговор
    - демек, работливи!
    Еми, трябва и да почиват.
  • 12 Тт тттт

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дедо":

    СваТба .

    Коментиран от #15

  • 13 Дръвчо

    19 0 Отговор
    Не само в търговище е такава ситуацията. Във мрежата има достатъчно снимков материал от Пазарджик, София, Пловдив. Главно ромски сватби от по 300 до 500 човека без никакъв санитарен контрол. Виновни са само РЗИ и Общините, които видимо не си вършат работата.

    Коментиран от #17

  • 14 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гошо":

    Как кой,работещите и плащащи осигуровки и данъци.
  • 15 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Тт тттт":

    Моля литературните критици да ме извинят, за допуснатата граматическа грешка . 😉
  • 16 Роки

    4 1 Отговор
    По оста Опака-Попово- Антоново това е нормален начин на живот,преди две седмици като наблюдавах нещата има едно голямо заведения на входа на Опака откъм Попово-там пищни лимузини живеят редом с мазни маанета и наконтени махленски сватбари,и така почти всеки ден беше,стичат се конвои сватбари от околните села и там стават големите събития, които пълнят рейсовете... В Стражица попаднах на подобно събитие също,прави ми впечатление в последните години как се мени цвета на нацията в района... Да са живи и здрави младите,щом се искат толкова яко.
  • 17 И как си представяте да я вършат?

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дръвчо":

    Да ходят по 2-ма инспектори по селата и да всяват респект сред подпийналите роми? Как? Или да пращат военни въоръжени до зъби да разтурят сватбите? Какъв контрол? Цигански "протести" как се озаптяват без полицейско насилие бихте ли обяснили?
  • 18 Те ще ги забранят ама ще нададат вой до

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Марин":

    небесата ромите. И кой ще ходи по всяко село 24 часа в денонощието да гледа дали се спазват забраните. В РЗИ предполагам, че повече жени работят.Ами колко от вас, пишещите тук, сте толкова смели, за да ходите да проверявате дали се спазват разпоредби в циганските села. А и не съм убеден, че само циганските сватби са източник на зарази. Има и български сватби с по 100-200 души гости.
  • 19 Нанков

    3 0 Отговор
    Ако искат България да е има супер
    строги ограничения, защото ГАНЬО
    не желае да спазва законите. Ограни
    черния за всички тези немислещи
    индивиди. Който не спазва мерките,
    задължително на работа в интезивни
    те сектори, да видят как се борят за
    глътка въздух!! Който не спазва мет
    ките да си плаща тестовете и в пос
    ледствие лечението! Циганите може
    много бързо да бъдат принудени но
    няма воля за сега. Дано да не стане
    късно. Най много те ще пищят.
  • 20 Ненков

    4 0 Отговор
    Първа да се затворят барове и диско
    теки, най големите развъдници на
    зарази. Тези момиченца и момченца
    през нощта да нанкат, а през деня на
    работа или училище спазвайки мерките. Има време и за забавление
    Първо трябва да се справят учените
    с този военен вирус.
  • 21 Безсмъртен

    3 0 Отговор
    Защо не бяха спряни на границите! ?
    Нали уж ги тестват
    Сами си бъркат в носовете.
    Къде е контролът
    Те докараха 4 вълна.

    Коментиран от #22

  • 22 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Безсмъртен":

    Пишем им карантини, могат да се освободят с тест, но спазват ли карантината, и дори и да я спазват, ако в къщата има още 5 души, файда никаква. Само тестове от лаборатории важат, но фалшиви ли са, къде ги правят, е знам. Освн това теста може първо да е отрицателен, но да е направен много рано. Да не говорим, че бързите тестове не са толкова точни, в началото приемахме само ПСР, после разрешиха и бързи. Когато се събират много хора на едно място така става 1 да успуснем е достатъчно, като се цуне с 300 роднини.