Отидете към основна версия

2 Септември, 2021 10:04, обновена 2 Септември, 2021 10:04 5 424 69

Стойчо Кацаров: Учебната година ще започне присъствено

  • стойчо кацаров-
  • коронавирус-
  • мерки

Слабата кампания по ваксинация е виновна за новите мерки, заяви министърът на здравеопазването

Училищата ще започнат присъствено засега. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той все пак призна, че мярката може да се преразгледа, ако има влошаване на ситуацията.

Образователните центрове ще продължат да работят при строги мерки.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помещение.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Заведения за хранене, казина, игрални зали ще работят от 7 до 22 часа при разстояние 1,5 м от облегалките и до 6 човека на маса. Персоналът с маски. Банкети и семейни тържества до 30 души на закрито, 60 на открито.

Работодателите да организират дистанционна работа поне за 50% от служителите, препоръчват от здравното министерство.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. "Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 51 гласа.

Свързани новини