2 Септември, 2021 09:44, обновена 2 Септември, 2021 10:12 5 423 69

Стойчо Кацаров: Учебната година ще започне присъствено

  • стойчо кацаров-
  • коронавирус-
  • мерки

Слабата кампания по ваксинация е виновна за новите мерки, заяви министърът на здравеопазването

Стойчо Кацаров: Учебната година ще започне присъствено - 1

Училищата ще започнат присъствено засега. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Той все пак призна, че мярката може да се преразгледа, ако има влошаване на ситуацията.

Образователните центрове ще продължат да работят при строги мерки.

Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помещение.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.

Заведения за хранене, казина, игрални зали ще работят от 7 до 22 часа при разстояние 1,5 м от облегалките и до 6 човека на маса. Персоналът с маски. Банкети и семейни тържества до 30 души на закрито, 60 на открито.

Работодателите да организират дистанционна работа поне за 50% от служителите, препоръчват от здравното министерство.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. "Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КУКЛОВОД

    83 22 Отговор
    ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ОБСЛУЖВА САТАНИСТКО-ГЛОБАЛИСТКАТА СЕКТА КОРОНА РАДЕВ ПРОДЪЛЖИ ЩАФЕТАТА НА БОЙКО!ЗАЩО ЗАЩОТО СИ ОТВОРЕТЕ ГУРЛЯВИТЕ ОЧИ ВЕЧЕ КОЙ КОЙ Е!!!!!!!!!

    Коментиран от #30, #61

  • 2 Петър

    13 27 Отговор
    Правилно.

    Коментиран от #58

  • 3 Побъркахте децата

    44 2 Отговор
    Не че сте виновни.Отгоре,много Отгоре е побърквацията..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Последния Софиянец

    21 16 Отговор
    Дръж се Каца!
  • 6 Майна

    54 7 Отговор
    Не ЗАСЕГА , КАЦАРОВ, ВНИМАВАЙ! НЕ СИ МИСЛИ И ТИ, И ПРЕМИЕРЪТ ,И ПРЕЗИДЕНТА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ДОПУСНАТ ДА ОСАКАТИТЕ ДЕЦАТА !!! БЪЛГАРИНЪТ СКАЧА ,КОГАТО ВИДИ ДЕТЕТО СИ НА...ДРЪВНИКА
  • 7 абг

    45 9 Отговор
    Подлога на фармафията и световния "елит".
  • 8 КАЦАРОВ И ТИ СЕ СПЕЧЕ

    55 7 Отговор
    НАЛИ БЕШЕ ПРОТИВ МЕРКИТЕ...СЕГА ДРУГА ПЕСНИЧКА ПЕЕШ...ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА

    Коментиран от #48

  • 9 Отровното трио

    46 14 Отговор
    Само засега ли бе? Издънко на Радев!! Веднага отменяй всички мерки, герберасти боклук ще излезеш
  • 10 Коко

    48 11 Отговор
    Стойчо много добре знаеш че вируса е измишльотина кажи го бъди мъж.Какво толкова ще загубиш.

    Коментиран от #13, #23

  • 11 Майна

    41 2 Отговор
    Деп
    Цаъа трябва да ходят на училище, присъствено , без парцали на устата и без тези фалшиви тестове!
  • 12 SH BG

    42 3 Отговор
    Парите давани за здравни пътеки за "лекуване" на ковид са виновни...!!!

    И парите за ПСР и нам си кви тестове, и 1000-та лева за докторите, и парите 60/40 за мафиотите...!!!

    И поръчката на световните гадове за "маскиране" на хората за да мълчат, и да се заключват в килерите...!!!

    Ей тва са причините за "коВИДЯ"...!!!

    Дааа...!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ангела

    31 7 Отговор
    Що ги тьрпим с техните льжи бе хора

    Коментиран от #41

  • 15 Киро талпата

    37 5 Отговор
    Мракобесния неофашизъм продължава, докато всички се ваксинират с отровата им. Не са познали - съпротивата е още в началото си, ще победим.
  • 16 Емор

    12 0 Отговор
    Аню Кънчева ти въобще не се обаждай и се Скрий Орк такъв.
  • 17 доган

    8 27 Отговор
    Сега БАй Ганя ще стъчкува против и това, прост български народ!

    Коментиран от #25

  • 18 на село

    33 4 Отговор
    Присъственното обучение ще е 1 седмица,за мили очи само,а после ще хлопнат кепенците училищата. После се чудим,защо децата ни са недоуки и гълтат магнити,и лягат по пешеходни пътеки.

    Коментиран от #35, #69

  • 19 Гост

    26 2 Отговор
    Кацар, щеше да представяш информация преди повече от месец на парламента колко хора официално с писиар тестове са преболедували по 2 пъти Нещото? А в началото на лятото говореше за масово изселване на клетъчния имунитет на населението на България!? Кво стана - кукловодите не ти разрешават ли и мисирките им не те питат що не го правиш, разбира се?! А гастарбайтерите и туристите взеха да се прибират, както и Нещото с тях видно от последните данни! Сега с кво ще ни плашите, за да се бодем, независимо дали сме го боледували или не!?
  • 20 Demonaz

    24 5 Отговор
    Мракобесен неокомунизъм. Жесток и див като стария. Сега е модерен дигитален 2.0. И защо хората им се отрязва правото да тренират групово,а ? Заради пеннций като тоя и хипохондриците,които през живота си не са спортували. УЖАС!!!!
  • 21 Една жена

    10 33 Отговор
    Това не е никакво затягане на мерките и никаква борба за намаляване разпространение на заразата. В България средната смъртност от ковид е по-висока от 16 страни от ЕС взети заедно. Явно служебният кабинет се срахува от протести и не иска да ограничи заразата.

    Коментиран от #28

  • 22 УжАсен

    6 34 Отговор
    Дори Албанците са по умни от нас. За тях живота на населението им е най важно. Там общо 2400 жертви на пандемията , тук 19 хиляди а мерки няма - Властите в Албания връщат строгите карантинни мерки в опит да противодействат на разпространението на Делта варианта на коронавируса, предаде AP. Забраната за напускане на домовете е удължена! През последния месец в Албания се наблюдава значително нарастване на заболяемостта от COVID-19 - средно по 900 нови случая за денонощие при около 100 преди четвъртата вълна. От началото на пандемията в Албания са установени около 144 800 случая на коронавирус и около 2400 жертви на болестта.
  • 23 Реалист

    26 3 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    Тоя лапа яко кинти от световното задкулисие. Продаде се
  • 24 Мето

    6 28 Отговор
    Тези пиявици кръчмари и чалготеки искали да няма никакви мерки срещу вируса. Аз лично смятам да не се налагат мерки. Като започнат да се разболяват клиентите им, като ги интубират в КОВИД отделенията, като започнат да дават хиляди за лечение и медикаменти, населението без мерки ще спре да посещава развъдниците на вируса . И тогава кръчмари и чалгари няма да имат право на подпомагане защото не са им налагани ограничения!

    Коментиран от #32

  • 25 доган

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "доган":

    Стачкува!
  • 26 ИСТИНАТА

    6 34 Отговор
    Миналата вечер в студиото на БТВ , проф.Николай Витанов припомни един много интересен факт! Сигурно си спомняте преди около година когато почти целия свят бе в локдауни , президента на Танзания заяви че няма никакъв вирус, че това е измама , даде пример с някакъв разтвор и призова в страната да не се налагат никакви мерки. Много сънародници го даваха за пример и че е истински държавник опълчил се на световната конспирация! И какво се случи , спомняте ли си? Танзания пламна от епидемията . Починаха изключително много хора задушаващи се без въздух в последните си дни! И същия този президент на Танзания си отиде от коронавирус, нямаше още 50 години и без никакви заболявания преди това! Съдбата е най добрия съдник! А спомняте ли си преди няколко месеца посланика на САЩ Херо Мустафа бе гост в "Панорама"? Тогава тя каза така "От този безпощаден вирус починаха 540 хиляди Американски граждани. Повече от всички войни които страната е водила досега в своята история взети заедно"...Така че всеки да си прави сам изводите!

    Коментиран от #37, #43, #46, #68

  • 27 Гледах

    7 28 Отговор
    сутринта репортаж от Пазарджик. Хората пак са в коридорите и в някакви зали. Системата се задъхва пак, а положението наистина е много сериозно, защото пак не достига персонал. Мерките даже са много хлабави, защото народът не признава нито дисциплина, нито дезинфекция, нито дистанция. Като се тръшнат започват да вият , че не ги лекуват адекватно. Поне тези три "д" да спазват, ама не би!
  • 28 Последния Софиянец

    18 4 Отговор

    До коментар #21 от "Една жена":

    Ходи с противогаз, ще изглеждаш като Мис Свят. Че сега, оле мале

    Коментиран от #53

  • 29 Потресен

    4 23 Отговор
    В момента сме на първо място в ЕС по смъртност от COVID-19. За три дена достигаме броя на починалите при поредица атентати в Кабул, а това не е малко, каза по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинациите към Столична община.Той уточни, че става дума за брой починали от коронавирус спрямо брой население.

    Коментиран от #38

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хуарбуса

    5 25 Отговор
    Напълно прав е Държавния здравен инспектор. За 5 дни със своя живот се разделиха от най страшния вариант на КОВИД-ДЕЛТА 133 невинни Български хорица-: Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 133 души са починалите от 17-и до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани. Да, ще има четвърта вълна , да – ще напълним болниците, да – още хора ще починат. Как да го кажа по- ясно? Ние най-умните в Европа и света ли сме, та когато другите въвеждат мерки за къде ли не, ние отказваме да правим каквото и да било. Добре, но тогава ще си платим цената. Докато не разберем къде е основата на проблема, трудно ще се справим“, коментира държавният главен инспектор.

    Коментиран от #36

  • 32 Последния Софиянец

    15 12 Отговор

    До коментар #24 от "Мето":

    Кого плашиш бе гербав? Въпреки упоритото грипче заведението ми е пълно вечерта. Повечето клиенти са редовни и вече са го прекарали

    Коментиран от #51, #55

  • 33 Родител

    12 2 Отговор
    Евала! Децата трябва да ходят на училище!
  • 34 Идват черни дни- смразяващи нощи

    4 23 Отговор
    "Изчегъртаният" бивш директор на ПИРОГОВ проф.Асен Балтов е написал с пост във фейсбук че при тази заболеваемост досега би трябвало да са взети крайни мерки и пълен локдаун с вечерен час и КПП в градовете! Също така е разкрил че КОВИД отделението в ПИРОГОВ е запълнено и са разкрити допълнително още 104 легла! Напомня че в Нова Зеландия при 16 заболели дневно е наложен пълен локдаун! Напомня и че миналата година на 13 март при 12 заболели дневно са затворени паркове , градини, училища и всички масови мероприятия и така са спасили живота на хиляди Българи при 1-та КОВИД вълна! Тогава одобрението за Борисов и правителството е било над 80%! Есента когато са започнали протестите и на тях са се горяли маски и са били против мерките , правителството ги е либерализирало според обществените настроения и затова са изгубили живота си близо 19 хиляди Български граждани! И са напълно точни думите на професор Балтов - "Болните от COVID-19 не могат да работят. А починалите от COVID-19, статистика, по която България е сред първенците в Европа и света в последната година, съвсем"
  • 35 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "на село":

    Те тия гълтащите магнити и лягащи по пешеходни пътеки само една година не са били присъствено.. другаде май е проблемът
  • 36 Отровното трио

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Хуарбуса":

    Нали ти ще си жив, бе. Типичния гласоподавател на ГЕРБ
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #29 от "Потресен":

    Така е.... Това нещо само при талибаните не ходи, защото яко "спазват" всички "мерки" и като ги гледам постоянно се "дезинфекцират"! А на бягащите от тях и скачащи в самолети в движение, едва ли им е до Ковид...
  • 39 Ф А К Т

    7 18 Отговор
    Бъгаринът е ганец (от Ганю) заслужава камшик или пак да се върне комунизма , това просто племе от друго не разбира , само 30 години след падането на комунизма той се самозатри

    Коментиран от #50

  • 40 Кацаров

    9 18 Отговор
    Най слабият министър в историята. Бог да пази България!
  • 41 Психиатър

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ангела":

    Хапчетата
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Верно ли

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Абе знаем те тебе, че от Козяк ти плащат. Първо ревеше за ДБ, сега за ИТН. И президента на Танзания му видяха сметката три дни след като заяви, че няма да им купува ваксините същите тия, дето ти плащат. А всички останали дето плюят - четете какви са мерките и се молете служебното правителство да е на власт още дълго, че върнат ли се тея или дойдат ли другите от ЕНП ще започнат и те със зелените сертификати.

    Коментиран от #49

  • 44 Русенец

    4 23 Отговор
    България пламна и гори. Десетки болни и безпомощни хорица са на стъпалата на областната ни болница и ридаят неутешимо- Започна се! Болниците в тази българска област вече връщат К-19 пациенти

    Медицинският персонал също работи на прага на възможностите си

    В русенските болници вече няма свободни легла за интензивно лечение на пациенти с коронавирус. На изчерпване са и местата за неинтензивно лечение, съобщава bgonair.bg.


    Болницата в Бяла вече отказва прием на заразени пациенти.

    Д-р Павлинка Георгиева е единственият пулмолог в болницата в Бяла. Тя отговаря за лечението на всички приети в Ковид отделението. 

    "Тежко е, защото поемаш отговорност за почти всички пациенти, а когато стане нещо трябва да си винаги тук, да реагираш, да кажеш какво да се прави, бързо да ги изпратиш където трябва за помощ и е много ужасно и потресаващо"
  • 45 асдсд

    9 4 Отговор
    Тия ТРЯБВА да бъдат изметени от властта.
    Самозабравили се идиотченца, които като захапаха кокала и се мислят за много големи.
  • 46 Гост

    20 3 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Президентът на Танзания беше над 60г г. и със сериозни сърдечни проблеми! Стига си даскал глупости - в Танзания и Занзибар процъфтява туризма и не се търкалят "трупове" по улиците и плажове! Иначе СНН щеше първа да ги излъчи!
  • 47 Илюминат

    2 13 Отговор

    До коментар #42 от "ДО СЕКТАНТА":

    Бай ганьо вашата секта на коспираторите е най-опсаната :)
  • 48 асдасдса

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "КАЦАРОВ И ТИ СЕ СПЕЧЕ":

    Сега вече получава пари, за да подкрепя ковид пропагандата.
    Преди беше господин никой, и беше публично неизвестен.
    Вече е министър, и бръкна в кацата с меда :)
    То и фамилията му е такава....
  • 49 Президентът

    3 14 Отговор

    До коментар #43 от "Верно ли":

    на Танзания умря точно от Ковид, както го отричаше!

    Коментиран от #57, #62

  • 50 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ф А К Т":

    Преди повече от 30 г., при "лошия комунизъм", когато бях болен от скарлатина и детското отделение в инфекциозна препълнена, изчаках откриването на нови места за болни и ме приеха за седмица на лечение! Никъде, никой не всяваше паника по медиите, че има опасна зараза по децата, болниците препълнени... Никой не посмя да затвори училищата, камо ли да натика хората, като добитък по къщите с маски на устата....
  • 51 ДО ХАНДЖИЯТА

    13 4 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    ХАНДЖИЯ КОЕ СА ПРЕКАРАЛИ ,ЧЕ НЕ РАЗБРАХ ТОЙ ГЕРБАДЖИЯТА ГО ОСТАВИ А НА МЕН КАЖИ КАК СА ПРЕКАРАЛИ СЛЕД КАТО НЯМА ВИРУС ИЗОЛАЦИЯ И ВИРУС ТИПИЗАЦИЯ НАСТИНКАТА ОТ ЛЕДЕНАТА БИРА ИЛИ ПЕРОСТУДАТА?
  • 52 Ами

    7 4 Отговор
    До пролетта населението на страната ще е редуцирано с 1/3. Който оцелее-оцелее
  • 53 Ти пък

    3 5 Отговор

    До коментар #28 от "Последния Софиянец":

    спри да обикаляш по улиците и поне се изкъпи, че кашляш и разнасяш зарази. Като чумав си.
  • 54 Кацаров

    4 15 Отговор
    С това "присъствено" ще върне съвсем скоро ББ на бял кон. Сори, Радев.
  • 55 Как лъжеш

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Последния Софиянец":

    тииии! За всичко лъжеш, прошляко. Заведението ти БЕШЕ! Сега мисли други лъжи.
  • 56 А пък аз

    8 1 Отговор
    вчера четох статия за испанската принцеса, която са изпратили в колеж във Великобритания, за да учи присъствено. Така че, ако си принцеса- може, но ако си простосмъртен- стой си вкъщи и затъпявай пред екрана.
  • 57 Верно ли

    12 0 Отговор

    До коментар #49 от "Президентът":

    Мхм, за нула време, без болница, без интубация - ей тъй. Три дни след като каза, че Танзания няма да купува ваксини :))) А ти беше там и му прави аутопсия, нали? Както и на всички останали, "починали от Ковид"?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Морето

    0 2 Отговор
    По плажовете се разхождат стотици хиляди дебели рускини. Там няма ли вирус?
  • 60 Анонимен

    5 1 Отговор
    Г-н Радев, спите ли... Спите ли?
  • 61 Мислещ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КУКЛОВОД":

    Даже и визуално мяза на Бил Гей.
  • 62 хайде

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Президентът":

    глупости сега. танзаниецът за съжаление на ковид вируса си умря от сърдечен удар, няколко пъти тогава го потвърдиха тогава.
  • 63 До морето

    3 2 Отговор
    Точно за морето не говори, във Варна е пълно с кашлящи деца ,че и големи.
  • 64 asdasd

    8 0 Отговор
    Когато Стойчо беше господин Никой, и беше публично неизвестен - се изявяваше като противник на ваксините и мерките. И когато господин Никой стана министър - обърна резбата. От тук следват накои изводи, един от които е - плаща му се доста добре. Иначе не би го направил. Дано парите поне да са достатъчно, за да си заслужава. Някой беше ли чувал за Стойчо преди да стане министър?
  • 65 Ели

    3 5 Отговор
    Родителите не искат децата им да са в къщи защото ги мързи да се грижат за тях. В същност ако се захванат сериозно, ефектът ще бъде по-добър от наученото в училище, а и семействата ще се предпазят от заразата. Колкото до другите мерки, те са смехотворни, при условие че не се спазват и няма контрол и санкции. Защо тези ограничения не влязаха от началото на седмицата и не се спря огромното струпване на хора на музикалните прояви в София?
  • 66 КОВИД20

    2 0 Отговор
    Продължаваме да настояваме за това да се ваксинират възрастните хора, защото 85% от починалите са над 65-годишна възраст, обясни той. това също го е казал Кацаров.
    Искам да го попитам при общата смъртност дали не е същия процент или нещо бъркам.
  • 67 Светослав

    6 6 Отговор
    Това не са мерки!! Заведенията трябваше да бъдат затворени. Цялата администрация, учители, лекари ваксинирани,. В момента ще пострада най-малкия бизнес, за който помощи няма.
  • 68 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    На 61 години е умрял човека! Ако ти провери цялото писание колко ли още НЕИСТИНИ ще намерим?!
  • 69 АМИИИ, бъркаш се

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "на село":

    ЛИПСАТА НА МИСЛЕЩИ И ОТГОВОРНИ РОДИТЕЛИ Е ПРИЧИНАТА ЗА ГЪЛТАЩИТЕ МАГНИТИ И ЛЕЖАЩИТЕ ПО ПЕШЕХОДНИТЕ ПЪТЕКИ... МАМА КУПИЛА СКЪП ТЕЛЕФОН ЗА ДА НЕ ДОСАЖДА ДЕТЕТО ДОКАТО МАМА Е НА ФИТНЕС, В МОЛА ИЛИ НА КАФЕ... НИКАКЪВ КОНТРОЛ. НЕ СИ ПРЕДСТАВЯМ ДА ЧАКАМ НЯКОЙ ДА МИ ВЪЗПИТАВА ДЕТЕТО.