Отидете към основна версия

1 754 20

Гърция започва задължителни тестове на неваксинирани работници и служители

  • гърция-
  • коронавирус-
  • пандемия

Южната ни съседка е наложила мандати за ваксиниране на здравните работници и позволява ваксинирането на деца от 12-годишна възраст

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция въведе в понеделник задължителни седмични тестове за всички неваксинирани работници и служители, като се опитва да повиши процентите на ваксинации, изостава от средното ниво за Европейския съюз, съобщава АП.

Служителите в публичния и частния сектор ще трябва да плащат за седмични тестове или да носят ваксинационен сертификат, за да получат достъп до работното си място, докато на неваксинираните деца в гимназиите, които отново отвориха врати в понеделник, се раздават тестови комплекти, разпределени за държавна сметка.

Подобни ограничения ще важат и за спортни стадиони, музеи и археологически обекти, както и за закрити зони за отдих, като кина и ресторанти.

Около 56% от гражданите на Гърция са напълно ваксинирани, докато средният процент в ЕС е малко над 60%.

Гърция е наложила мандати за ваксиниране на здравните работници и позволява ваксинирането на деца от 12-годишна възраст.

Заключванията през миналата година тласнаха икономиката към рецесия, като производството през 2020 г. се сви с 8,2%. Правителствени служители казват, че страната не може да си позволи да спре икономическата активност за втора година.

"В момента пандемията в Гърция показва признаци на деескалация, така че мерките работят", каза министърът на развитието Адонис Георгиадис.

"За съжаление тази деескалация е придружена от смъртта на нашите съграждани, които са неваксинирани. Боли ме да знам, че тези хора биха могли да останат живи, но те станаха жертва на конспиративни теории."

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Свързани новини