Отидете към основна версия

6 602 11

Посочиха най-добрия плод за закуска

  • плод-
  • плодове-
  • закуска-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • банан

Този сладък плод допълва перфектно пълноценната закуска

Снимка: Shutterstock

Закуската е особено важна част от храненето на човек и пропускането ѝ не е полезно. Закуската позволява правилно да регулирате всички функции на тялото и да го зареждате с енергия за целия ден, пише zdrave.to.

Множество проучвания доказват, че закуската помага за повишаване на концентрацията, намалява вероятността от сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Диетолозите препоръчват закуската да се състои от голямо количество протеини и фибри.

Бананът може да бъде чудесен източник на фибри за първото ви хранене, а също така има невероятни ползи за здравето.

Съдържание на хранителни вещества

Един банан съдържа около 3 грама фибри, както и витамини В6 и С, което го прави отлично естествено средство за силен имунитет. Този плод не съдържа мазнини, холестерол и натрий, което го прави отлично допълнение към всяко меню.

Бананите съдържат биологично активни съединения като флавоноиди и каротеноиди.

Понижено кръвно налягане

Средно бананът съдържа около 422 mg. калий. Данните от Американската сърдечна асоциация показват, че храните, съдържащи този елемент, могат да понижат кръвното налягане.

Научните изследвания, свързани с ефектите на калия върху човешкото тяло, показват, че тези, които включват храни, богати на този елемент в диетата си, имат по-малко проблеми с високо кръвно налягане и по-нататъшен риск от инсулт.

Антимикробен ефект

Бананите имат антимикробни и противовъзпалителни свойства. Това се дължи на различни биоактивни съединения в техния състав: Ферулова киселина, лупеол и лептин.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини