Закуската е особено важна част от храненето на човек и пропускането ѝ не е полезно. Закуската позволява правилно да регулирате всички функции на тялото и да го зареждате с енергия за целия ден, пише zdrave.to.
Множество проучвания доказват, че закуската помага за повишаване на концентрацията, намалява вероятността от сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Диетолозите препоръчват закуската да се състои от голямо количество протеини и фибри.
Бананът може да бъде чудесен източник на фибри за първото ви хранене, а също така има невероятни ползи за здравето.
Съдържание на хранителни вещества
Един банан съдържа около 3 грама фибри, както и витамини В6 и С, което го прави отлично естествено средство за силен имунитет. Този плод не съдържа мазнини, холестерол и натрий, което го прави отлично допълнение към всяко меню.
Бананите съдържат биологично активни съединения като флавоноиди и каротеноиди.
Понижено кръвно налягане
Средно бананът съдържа около 422 mg. калий. Данните от Американската сърдечна асоциация показват, че храните, съдържащи този елемент, могат да понижат кръвното налягане.
Научните изследвания, свързани с ефектите на калия върху човешкото тяло, показват, че тези, които включват храни, богати на този елемент в диетата си, имат по-малко проблеми с високо кръвно налягане и по-нататъшен риск от инсулт.
Антимикробен ефект
Бананите имат антимикробни и противовъзпалителни свойства. Това се дължи на различни биоактивни съединения в техния състав: Ферулова киселина, лупеол и лептин.