Отидете към основна версия

4 439 56

Ваксина срещу Ковид-19, скоро и срещу рак: революционерите от BioNTech

  • ваксина-
  • рак-
  • бионтех-
  • угур шахин

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Те помогнаха на милиони да се предпазят от Ковид-19, вече тестват и ваксина срещу рак: Угур Шахин и Йозлем Тюреджи от BioNTech получават най-престижната награда за медицина в Германия за своя пробив в РНК-технологиите.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията". Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха.

Нова ваксина за по-малко от година?

Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните. "Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин. Той и съпругата му Йозлем Тюреджи основават компанията BioNTech със седалище в Майнц през 2008 година.

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2. Но разработването на ваксината не спират усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

Три мигрантски истории на успеха

Угур Шахин винаги е подчертавал, че това не е само негов успех, а дело на редица учени. Към тях принадлежи и американската биохимичка от унгарски произход Каталин Карико, която също е сред лауреатите на наградата на "Паул Ерлих". Като експерт в областта на ДНК и иРНК-технологиите тя участва активно още от самото начало в разработването на ваксината срещу коронавирус. От 2013 година Карико работи за компанията BioNTech. Днес тя е неин вицепрезидент.

Угур Шахин и съпругата му също са с мигрантски корени. Шахин пристига в Германия на 4 години. Заедно с майка си той напуска турския град Искендерун, за да заживеят заедно с баща му в Кьолн. Именно там Шахин завършва училище, а по-късно и медицина. Работи последователно като интернист и онколог в Университетската клиника в Кьолн, в Института за експериментална имунология към Университетската болница в Цюрих, както и в Университетската клиника в Майнц. След това е назначен в Заарландския университет в Хомбург, където през 1992 година среща бъдещата си съпруга Йозлем Тюреджи. Двамата се преместват в Майнц, където през 2002 година Тюреджи защитава докторска титла по молекулярна медицина.

Шахин, Тюреджи и Карико са лауреати на множество международни награди. Към тях сега се добавя и престижната награда на името на Паул Ерлих и Лудвиг Дармщетер за 2022 година. Тя ще им бъде връчена на 14 март следващата година. Наградата е дотирана със 120 000 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 29 гласа.

Свързани новини