Хората често подценяват крушите и предпочитат да ядат ябълки или тиква през есенния сезон, пише БГНЕС. Американският диетолог Ейми Гудсън описа ползите за здравето от крушите за портала „Eat This, Not That!“, решавайки да се пребори с тази несправедливост и да изброи неочакваните за мнозина техни свойства.
Според диетолога основното предимство на този плод е високото му съдържание на фибри. Крушите поддържат усещане за ситост за по-дълго време и в резултат на това не преяждате. „Средно голяма круша съдържа около 6 грама фибри“, каза тя.
Специалистът добави, че в този плод има два вида фибри - разтворими и неразтворими. Първият регулира нивата на кръвната захар и холестерола, нормализира работата на червата, а вторият почиства организма, премахва токсините и помага за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания, като диабет тип 2.
В допълнение, крушите са богати на флавоноиди - хранителни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства, понижават нивата на холестерола в кръвта, регулират кръвното налягане и предотвратяват образуването на съсиреци в кръвоносните съдове