Отидете към основна версия

2 776 22

„АстраЗенека“ дава 74% защита срещу COVID-19

  • астразенека-
  • ефективност-
  • мащабно проучване-
  • защита-
  • ковид-19

Няма случаи на тежък или критичен симптоматичен COVID-19 сред над 17 600 участници, получили ваксината

Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу Covid-19 на британския фармацевтичен производител „АстраЗенека“ е доказала в рамките на мащабно проучване в САЩ 74%-ова защита срещу болестта. При хора над 65-годишна възраст ефективността дори се увеличава до 83,5 процента, показва клиничното проучване на компанията, предаде Investor.

Общата ефикасност от 74% е по-ниска от междинните данни за 79%, докладвани от британския производител на лекарства през март, резултат, който „АстраЗенека“ преразгледа дни по-късно до 76% след рядък публичен упрек от служители на здравните власти за това, че цифрата се основава на „остаряла информация“.

Данните са от повече от 26 000 доброволци в Съединените щати, Чили и Перу, които са получили две дози от ваксината, през около месец. Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine.

„Бях приятно изненадана“, коментира общия резултат д-р Анна Дърбин, изследовател на ваксини в Johns Hopkins University и един от анализаторите на изследването. „Тя също така е силно защитна срещу тежки заболявания и хоспитализация", каза д-р Дърбин.

Няма случаи на тежък или критичен симптоматичен COVID-19 сред над 17 600 участници, получили ваксината, в сравнение с 8 такива случая сред 8500 доброволци, получили плацебо. Имало е и два смъртни случая в плацебо групата, но нито един сред тези, които са получили ваксината.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини