Отидете към основна версия

1 917 16

Затягат мерките в Латвия, ръст на смъртността от COVID в Русия

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • латвия-
  • русия

Експерти допълват, че носенето на маска при заразяване дава шанс за по-леко протичане на болестта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

От днес властите в Латвия въвеждат извънредно положение за три месеца заради разпространението на коронавируса. Същевременно региони в Испания и Австралия премахват ограниченията.

Мерките в Латвия засягат най-вече хората без сертификат за ваксинация срещу Covid-19 или за прекарали болестта. Те ще могат да пазаруват само в магазини за стоки от първа необходимост, без достъп до търговските центрове, например, където трябва да се осигури контрол на посетителите. Ваксинацията ще бъде задължителна в целия публичен сектор.
Училища ще работят в същия режим, но с маски за учителите и децата и редовни тестове.

Преждевременният отказ на много хора да спазват мерките, наложени заради пандемията, е причина за ръста на смъртността от Covid-19 в Русия, подчертават руски експерти. Те допълват, че носенето на маска при заразяване дава шанс за по-леко протичане на болестта.

В някои региони в Испания отново са разрешени танците в дискотеките. Те бяха забранени още в началото на пандемията. Страната премахна почти всички ограничения, след като вече 78% от населението е напълно ваксинирано.

Празник за 5-милионното население на най-големия град в Австралия Сидни след края на локдауна - над 100 дни. Премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Пероте подчерта, че това се дължи на постигнатата цел за пълно ваксиниране на 70 процента от хората и поздрави жителите на щата: "Това бяха сто дни на кръв, пот и никаква бира, но сме обратно в играта".

Почти 62 на сто от австралийците над 16 години са напълно имунизирани срещу Covid-19. След като този процент се повиши до 80, страната ще започне постепенно отваряне на държавните си граници, които са затворени от март 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини