Отидете към основна версия

3 965 26

Може ли пиенето на повече вода да ни предпази от COVID-19?

  • вода-
  • хидратация-
  • коронавирус-
  • мит-
  • епидемия-
  • пандемия-
  • covid-19

Епидемолог коментира вярването, че честото пиене на вода ще ни помогне да "смъкнем" вируса в стомаха, където стомашната киселина ще го унищожи

Снимка: Shutterstock

Още от началото на пандемията в онлайн пространството се появяват какви ли не рецепти за защита от коронавирус, които уж в домашни условия ще ви предпазят от коварната зараза, която за втора година затваря света.

Хората вярват все повече на подобни домашни рецепти и лекове, защото много от тях се отчайват, а други са в страх заради черната статистика, която бива изнасяна ежедневно от медиите.

Една от теориите е, че ако пием много повече вода, това ще помогнем да се избавим от вируса, ако той се "закачи" за нас. Сега ще ви разкрием наистина ли трябва да пием повече вода, за да се предпазим от зараза и как точно ще повлияе това на организма ни, пише jenata.blitz.bg.

Според твърдението, то всеки трябва да пие вода на всеки 15 минути, а така ще отмие лигавицата и ще прати вирусните частици към стомаха, където те ще бъдат убити от стомашния сок.

Епидемиоложка от Лондонското училище по хигиена опровергава това твърдение.

"Заболяването започва след като сме били изложени на хиляди и даже милиони вирусни частици, тъй че дори и да премахнете част от тях с пиенето на вода, то това няма да има кой знае какво значение. Освен това вирусът може да влезе в тялото ни през носа или очите също", подчертава тя.

Друг аргумент, който разбива на пух и прах теорията за пиенето на повече вода, е че много пациенти се оплакват, че заради COVID-19 имат разстроена храносмилателна система, което пък значи че вирусът може да се развива и в червата.

Все пак свойствата на водата не бива да се подценяват. Тя няма да ви спаси от самия коронавирус, но пък е в състояние да ви накара да се чувствате по-добре и да ви успокои.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.

Свързани новини