Отидете към основна версия

2 103 26

Проф. Виткова: Не наблюдаваме добре тежко болните от COVID-19

  • висока смъртност-
  • задух-
  • хоспитализиране

Според нея причините за високата смъртност у нас са комплексни

Снимка: Shutterstock

Във високата смъртност участват и редица недостатъци на организацията на наблюдението на пациентите в извънболничната помощ. Не успяваме да наблюдаваме добре тежко болните от коронавирус и те не постъпват в болница навреме. Това коментира в „Тази сутрин“ по бТВ д-р Мими Виткова, която е председател на асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Според нея обаче е късно да се потърси помощ в здравно заведение, когато усетим задух, както се съветва.

Трябва и да има високо ваксинационно покритие, а причините за високата смъртност са комплексни.

„Страните, които постигнаха ниска смъртност, но с висока заболеваемост, са тези с високо имунизационно покритие“, обясни Виткова.

По думите ѝ решението за зелен сертификат срещу антитела е добро за момента.

България е начело в световната статистика по брой смъртни случаи на глава от населението, свързани с коронавируса. В страната ни с население 6,9 милиона души починалите за първото денонощие на тази седмица са 334. В съседна Румъния с население 19 милиона, смъртните случаи са 240.

Според вирусолога проф. Радостина Александрова трябва да имаме повече доверие на науката и да не сме смели в това да потърсим лекарска помощ на по-късен етап, ако имаме съмнение, че сме заразени.

"Не бива и да се колебаем относно ваксинацията, защото само тя ще ни предпази от високата смъртност", каза още вирусологът.

Д-р Виткова потърси корена на съмненията в разнопосочните мнения и мерките, които не се налагат рестриктивно заради нестабилната политическа ситуация у нас.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини