Last news in Fakti

1 Март, 2023 16:32 7 593 0

Как да разпознаем опасната сърдечна кашлица

  • кашлица-
  • задух-
  • сърдечни заболявания-
  • сърце-
  • сърдечна кашлица-
  • симптом

Когато сърцето изпитва затруднения много често се появява т. нар. "сърдечна кашлица", която сигнализира за проблем

Как да разпознаем опасната сърдечна кашлица - 1
Снимка: Shutterstock

Кашлицата невинаги е симптом за настинка или белодробно заболяване. Понякога тя предупреждава човек, че нещо не работи нормално в сърдечносъдовата система. В такива случаи тя се нарича „сърдечна кашлица“. При сърдечни заболявания може да се появи задух, болка в гърдите и лопатките, пише в. Струма.

Сърдечната кашлица възниква поради застой на кръвта и провокира силно натоварване на дихателната система. Белите дробове не могат да функционират нормално, тъй като сърцето не успява да снабдява организма с достатъчно кръв. Ако не обърнете внимание на симптомите навреме, може да развиете кислороден глад, а заедно с това и белодробен оток. В повечето случаи сърдечната кашлица се появява след преживени инфаркти, инсулти и други сърдечни пристъпи. Но може да се прояви и при хора със сърдечна недостатъчност, хипертония и други хронични заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Сърдечната кашлица е суха – не се отделят храчки, слуз или гной при кашляне. По време на остри пристъпи може да се появи кръв в секрета. Кашлицата е придружена от цианоза (посиняване) на устните, триъгълника около носа и устните, ушните миди или върховете на пръстите.

По време на кашлица пациентът има учестено дишане. Отначало задухът и кашлицата се появяват само при физическо натоварване, но с напредването на болестта дори дългият разговор може да причини задушаваща суха кашлица и учестено дишане. Кашлицата е придружена от болка в сърцето и сърцебиене, които са причинени от претоварване на сърцето с кръв.

Кашлицата може да бъде придружена от световъртеж и загуба на съзнание, които се предизвикват от повишаване на гръдното налягане и намаляване на обема на кръвта, която тече към сърцето. По време на пристъпите вените на врата се подуват. Кашлицата се появява или усилва, когато се опитвате да легнете, тъй като при това положение на тялото лявата камера е още по-претоварена. Някои пациенти дори трябва да спят в полуседнало положение. В началото на заболяването кашлицата е придружена от силна слабост, изпотяване и световъртеж.

Освен това пациентът развива оток на глезените вечер. В по-късните етапи отокът става по-плътен, устойчив и не изчезва сутрин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА