Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 16:57 5 770 19

Лекари откриха аномалии в дробовете на преболедували COVID-19

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • последици-
  • постковид синдром-
  • задух-
  • аномалия-
  • бели дробове

Дори и година след боледуването много пациенти страдат от задух

Лекари откриха аномалии в дробовете на преболедували COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Боледуването от COVID-19 носи дългосрочни последици и много хора страдат от тежък задух дълго време дори и след възстановяване.

Специалистите проведоха проучване и откриха някои аномалии в белите дробове на пациенти с помощта на сканиране, пише zdrave.to.

Това са т.н. симптоми на „дълъг COVID-19“, който може да присъства в човешкото тяло още цяла година след излекуване.

Учени от Оксфордския университет проведоха проучване, в което участваха 36 пациенти. Всички те са били подложени на скрининг на белите дробове, както и на хиперполяризиран ксенон.

Благодарение на това специалистите успяха да анализират състоянието на газообмен, протичащ в белодробните алвеоли. При тези пациенти, които са били с "продължителен COVID-19", процесът е забележимо нарушен.

Професор Фъргюс Глийсън отбеляза, че при някои пациенти задухът продължава още една година, след като вирусът за първи път влезе в тялото. Експертите планират скоро да установят колко често могат да се появят симптомите на „продължителния COVID-19“, какви са причините за тях и до какви дългосрочни последици могат да доведат.

До днес повечето пациенти се оплакват от задух. Всички те са били болни от коронавирус през 2019-2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Display

    28 9 Отговор
    Аз си мисля, че задуха им идва от мързел, плюскане на бургери и чистия английски въздух........

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тъп но упорит

    32 6 Отговор
    Пак лъжете, упорито лъжете. И какво следва? "Само фъксината може да се справи с това." Ни дума за все по - увеличаващата се смъртност, увреждания и др. "ефекти" и то само при набодените. Все повече хора сме прескочили трапа и много добре знаем какво в действителност се случва. Информация има, но никак не е в полза за ковид вещерите и огласящите ги мисири без достойнство. Бе няма ли някой да осведоми аудиторията за: Присъдата и решението на Международния съд по общо право от 15.01.2022г.?
  • 5 КРА

    37 4 Отговор
    След като ковид балона се спука с гръм и трясък, сега на дневен ред идва "пост ковид синдрома". Важно е потоците от пари да не спират и овчедушното население да бъде държано в страх и подчинение.

    Коментиран от #19

  • 6 Ти ли си

    25 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сега ще наскачат антиваксдебилите":

    дежурен по посока и сила на вятъра? Да не би да се набоде? Бустера прасна ли? Или пък си на хонорар? То не пречи да си фъксиниран с неваксината. Потърси и изкледай клипчето на Люк Монтание в Милано. А той е експерт в тази област и то на най - високо световно ниво. Той ли знае повече от платените измамници на агитацията?

    Коментиран от #9

  • 7 ДО 2

    28 3 Отговор

    До коментар #1 от "Display":

    ТЕ И КАНДАСКИТЕ ПОЛИТИЦИ МНОГО СКАЧАХА КАТО ТЕБ ,,НО КАМИОНИТЕ РЕШИХА ПРОБЛЕМА .ТРЮДО ГО НЯМА ИЗБЯГА ГЕРОЯ ГЛОБАЛИСТ ПРОПАГАНДАТОР НА ЛЪЖАТА КОРОНА.ТРЯБВА И С ФЕЙСБУК ГООГЛЕЕ ЮТУБЕ ДА ВЛЯЗАТ КАМИОНИТЕ В ЦЕНТРАЛИТЕ ИМ!
  • 8 Рошко

    28 4 Отговор
    Аз си мисля че и много лекари имат аномалии с банковите си сметки, откак има ковид имат повече пари
  • 9 ПЛАЦЕБО

    11 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ти ли си":

    НЯМА СМИСЪЛ ДА ОБЯСНЯВАШ НА ТОЗ ТАКИВА КАТО НЕГО СА С КВАДРАТНИ ОЧИ!
  • 10 айде пак

    24 3 Отговор
    А аномалии след васкинация ще намерите ли, или ще сте слепи и глухи, щото такава е правта партийна линия?
  • 11 БСП на Бунището

    4 22 Отговор
    Съпругата му беше със 75 % засегнат бял дроб от Ковид инфекция Не беше ваксинирана.Спасиха я .Сега е с 96 Сатурация,но след разходка или физическо натоварване пада на 90....Чувства се половин човек.Уморява се За Фитнес въобще не може и да помисли повече...Кое ви кара да пишете толкова зверски против Ваксините???Аз бях ваксиниран и контактен с нея и с лека кашлица и неразположение го преодолях...Спрете се!!!

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Като искаш се ваксай

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    Защо , ти да не си мислиш ,че няма случаи при които ковид ваксината не засяга белия дроб, и не само??
    За това ваксината трябва да не е задължителна, а тия които искат да се ваксинират, да го правят колкото им душа сака...
  • 13 Ваксиниран3002

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "БСП на Бунището":

    Всичко е защото мерите сатурация и температура, ако не ги мерите, няма да разберете че ви има нещо. Спрете да пълните гушите на фармамафията. Просто живейте и най-важното, не ставайте бели мишки. От храните го знаем, най-рекламираното е най-големия боклук.
  • 14 Onq bez konq

    19 4 Отговор
    Нормалната човешка телесна температура при възрастните е между 34,4 и 37,8 °C. Понякога се посочва и температура в по-тесни граници – 36,5 – 37,5 °C. Когато, януари 2020 година имах ужасни болки, кашлица и хрема( бях в Хондурас и Никарагуа), ми казаха,че 34,7 градуса е нормална и не съм болен от Ковид. Температурата ми не беше достатъчна за диагнозата... Не Ви пожелавам болките, които изпитвах, не съм се задушавал, но от носа ми капеше секрет, а аз не го усещах. Кашлицата продължи повече от месец. И сега ще ме задължават да се ваксинирам️🏁 lovey-dovey! 🏁 Не искам да умирам от инсулт след ваксинация! Защо се казва, че всички пътища водят до Рим? Това е стара римска поговорка. Тя води към древноримските времена, когато римляните изграждали цялата пътна система според собствените си потребности. Когато тръгвали към дадена територия с цел да я завладеят, първо изграждали път до нея. Сега е модерна поговорката: " Всички пътища водят до ваксинация"
  • 15 емиии

    20 3 Отговор
    Тези, дето са с две дози ги пишат нева ксинирани, сещате се. А пък, онзи ден на един приятел баба му починала на 85 - предложили му да я пишат, че от ковид е починала.Толкова за статистиката. Аааа, пък тия дето умират внезапно след ваксина, ги пишат - инфаркт, инсулт или емболия. Никога не е доказана връзката с ва ксината.
  • 16 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    13 6 Отговор
    Тези с "дългия ковид" май съществуват само в приказките/статиите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Има постковид синдром и при някои

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "КРА":

    е много тежък. Зет ми е с тромбози в крака и ръката, а d-dimer - ът му е повече от 20 пъти над горната референтна граница. На конски дози антикоагуланти е в момента, но може да се наложи и оперативна интервенция. Въобще нецса шега работа постковид усложненията.