Отидете към основна версия

7 828 7

Тези храни не се консумират на гладно

  • тъмен шоколад-
  • натурален шоколад-
  • кафе-
  • кисело мляко-
  • на гладно-
  • здраве-
  • диетолог

Диетолог съветва да ядем около 20-30 грама черен шоколад на ден, но не и на празен стомах

Снимка: shutterstock

В забързания начин на живот, който водим, пропускането на закуската е често срещан навик. Обикновено пием кафе и безалкохолни напитки на гладно, а първото ни хранене за деня включва кисело мляко или чаша натурален сок. Оказва се обаче, че нито едно от тези неща не бива да се консумира на празен стомах.

Диетологът Яна Гришина разкрива и още един продукт, който не бива да се хапва на гладно и това е черният шоколад.

В интервю пред руски медии тя обяснява защо е желателно да включим натуралния шоколад в ежедневното си меню, ни и какви опасности крие прекомерната му или неправилна консумация.

Тя отбелязва, че за черен/натурален шоколад се смята този, който съдържа поне 55% натурално какао, докато съдържанието му в млечния шоколад е едва между 25-35%.

"Основната разлика при черния шоколад е, че той съдържа по-малко захар и много повече полезни антиоксиданти. Повечето от калориите в черния шоколад се получават от мазнините, а не от въглехидратите, както при млечния шоколад. Натуралният шоколад е отличен източник на желязо, магнезий, мед, манган и други минерали, а освен това бързо подобрява настроението", каза диетологът.

Гришина добави, че на ден могат да се консумират около 20-30 грама черен шоколад.

„Въпреки това не бива да ядете шоколада на гладно, по добре е да го консумирате като следобедна закуска", съветва специалистът.

А ето и причините, поради които не бива да консумирате кафе, кисело мляко и безалкохолно без да сте хапнали нещо преди това:

Кафе

Често консумацията на кафе е придружена от пушенето на цигари, което допълнително влошава ситуацията.

Кофеинът дразни лигавицата на стомаха, увеличавайки секрецията на стомашен сок. Това води до промяна на стомашната киселинност и хронични стомашно-чревни заболявания.

Може да консумирате чаша кафе само след или по време на хранене.

Газирани напитки

Обикновено сутрин чувстваме повишена жажда, тъй като тялото ни губи голямо количество вода по време на сън. И е логично сутрин да изпием 1-2 чаши чиста негазирана вода на стайна температура, а не някаква газирана напитка.

Студените напитки с въглероден диоксид дразнят празния стомах и могат да причинят спазми, влошена циркулация, тежест и болка в корема.

По някаква причина е общоприето да започваме деня си с чаша портокалов сок. Всъщност това виждаме в сюжетите на филмите. Но истината е, че киселинността на сока, особено на цитрусовия, дразни лигавицата на стомаха и може да доведе до непоправими вреди.

Кисело мляко и ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти няма да нанесат голяма вреда на празен стомах, ако киселинността му не е нарушена, но няма и да са от полза.

Бактериите, на които тези храни са богати, умират в агресивната киселинна среда на празния стомах.

Млечните продукти са полезни за лека закуска през деня между храненията.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.

Свързани новини