Много специалисти, в това число и диетолози, препоръчват да хапваме по шепа ядки на ден за нормализиране работата на сърдечно съдовата система.
Според някои от тях орехите, бадемите, шамфъстъкът и кашуто са полезни за засилване на енергията в човешкия организъм. Те обаче, могат да нанесат вреда, ако се употребяват неправилно.
Експертите поясняват, че полезните вещества в ядките се намират в неактивно състояние, тъй като са ограничени от природни консерванти. Затова те препоръчват, преди да ги консумираме, да ги накисваме за 6 до 8 часа.
Защото според тях, ако се накиснат във вода ядките, всички микро и макроелементи преминават в активна форма и стават достъпни за организма.
Слънчогледовите семки пък са богати на витамини от групата В, а суровите са богати на ниацин, който осигурява нормална работа на нервната и храносмилателната система. Но не прекалявайте с тях, защото могат да провокират покачване на килограми, пише сайтът Zdrave.to.