Подуване на стомаха, парене, гадене и дори понякога позиви за повръщане - това са типичните симптоми на киселините в стомаха. Причините за тях са различни, но всеки който е имал това състояние, знае, че те са неприятни и в някои случай могат да доведат до постоянно увреждане на хранопровода.
Киселините в стомаха не са отделна болест в повечето случаи. С тях се обозначава свръхпроизводство на стомашна киселина. Може обаче да са симптом на заболяване - гастрит, гастроезофагеален рефлукс и др. и за това е важно да се справите с тях.
Тази 15-дневна диета помага да се справите с киселини в стомаха и подобрите цялостно здравето и качеството си на живот, пише сайтът Zdrave.to.
Тайната на успеха е спазвате плана в рамките на две седмици. Следвайте нашите съвети и ще видите, че след две седмици ще се чувствате доста по-добре.
Първото нещо, което е необходимо да направите е да се елиминират напълно от менюто всички храни, които повишават киселинността на стомаха.
Те са:
- захар и подсладители с висок интензитет
- рафинирано брашно
- готварска сол
- мляко и млечни продукти
- червено месо и колбаси
- пържени храни и хидрогенирани мазнини
- алкохолни и безалкохолни напитки
- кафе, шоколад и Coca-Cola
Важно е да се обърне внимание не само на продуктите, които ядем, но и на лоши навици, които увеличават стомашната киселинност:
Ето какво трябва да се избягват:
- дим от цигари
- стрес
- лекарства
- недобре сдъвкана храна
- преяждане
- смесването на различни видове храни, или прием на плодове по време на обяд
Целта на тази 15-дневна диета е да неутрализира киселинността на стомашния сок по естествен начин, без да се вземат лекарства, които променят стомашното киселинно-алкалното равновесие.
За да направите това, дайте предимство на алкалните продукти като:
Лимон: отлично неутрализира стомашната киселина
Бяла глина: естествен антиацид.
Суров картоф сок със зехтин: древен лек за борба с киселинност и лечение на стомашни язви.
Стевия: естествен подсладител и алкален агент.
Сурови бадеми: минимално окисляват тялото ни.
Авокадо: естествено алкално средство.
Зелен чай: противовъзпалително средство, антиацид.
Морска сол: алкализира тялото.
През следващите 15 дни яжте според този план:
На гладно
Изпийте чаша прясно изцеден сок от картоф, смесен с пълна супена лъжица студено пресован зехтин (15 мл).
Закуска
След 20 минути – зелен шейк за закуска.